Чуждите туристи, които посещават Ивановските скални църкви - световна ценност под егидата на ЮНЕСКО, остават възмутени от лошата инфраструктура около обекта. От близо две години в района няма пейки и посетителите сядат буквално на земята. Липсва и тоалетна. Освен това по пътя между първия и втория паркинг преди музейния резерват клоните не са почистени и подрязани и удрят прозорците на автобусите. Всичко това отблъсква чужденците, които ежегодно посещават Скалните манастири край Иваново. За това алармира разтревожен гражданин, който е ставал свидетел не веднъж на реакциите на туристите в района. Повод за сигнала му са и констатациите от проведената в понеделник дискусия с туроператори и заинтересовани страни за обсъждане на възможностите за развитие на туризма в областта. На нея не бяха спестени критиките от страна на туристическите агенции към местните власти по отношение на лошата инфраструктура, намиращи се в окаяно състояние или неработещи тоалетни и липсващо осветление. На срещата стана ясно, че именно това спира по масовото посещение на културно-историческите забележителности около Русе.
Ивановските скални църкви са може би най-важният туристически обект в областта и са на подчинение на Регионалния исторически музей в Русе. Директорът на музея проф. Николай Ненов потвърди, че ситуацията е точно такава, каквато я описва нашият читател, като обясни, че от музея се грижат за църквите, за самия туристически обект, но задължение на община Иваново е да поддържа инфраструктурата наоколо и припомни, че сезонът е започнал преди месец. Проф.Ненов подчерта, че пътят към обекта е част от четвъртокласната пътна мрежа и отбеляза също, че на дискусионния форум в началото на седмицата не е имало представител на община Иваново. 
По-различна бе позицията на кмета на Иваново Георги Миланов, който посочи, че парите от билетите за вход в обекта се събират от Регионалния исторически музей и че въпросът е спорен. В тази връзка той припомни, че още от 2012 общината официално е поискала да придобие собствеността върху Ивановски скални църкви. 
Общината може да се справи със стопанисването на обекта, мога да поема отговорност, имаме ресурс и капацитет и ако получим собствеността, няма да има такива оплаквания, каза Миланов. Според него в тази ситуация държавата трябва да се намеси. Миланов обаче увери, че въпреки всичко общината се грижи за обекта, като до средата на май пътят ще бъде оправен, а до 3 юни, когато е празникът на Поломието, всичко ще бъде варосано и боядисано. По отношение на тоалетната кметът обясни, че тя работи и вероятно затварянето й е временен прецедент.