Според Facebook бъдещето на технологиите ще се определи от виртуалната и добавената реалност. По време на годишната си конференция F8, Facebook заяви своята амбиция не само да продължи да развива този тип технологии, но и да ги превърне в основна част на бизнеса си.

Едно от новите приложения на Facebook ще комбинира видяното в реално време от камерата на телефона с дигитални изображения и информация, които ще добавя автоматично. Това създава възможност и за превръщането на хола или двора в игрално поле, за използването му като екскурзовод в непознат град и др. Според Facebook всичко това е неизбежна стъпка в еволюцията на компютърните технологии.

"Искаме да разширим физическия свят онлайн. Добавената реалност ще ни помогне да смесим дигиталното и физическото по нови начини", коментира Марк Зукърбърг. Според него приложенията са само първата стъпка. В по-далечно бъдеще той вижда, че ще има умни очила и контактни лещи, които да създават въпросната добавена реалност пред очите на хората без да се налага да използват смартфон.

Една от другите цели на Facebook е да обърне разбиранията за технологиите като виртуалната и добавената реалност. За момента те се приемат от масовия потребител като нещо, от което биха се вълнували само най-запалените фенове на компютрите. Според Facebook обаче, това са технологии, които ще са полезни за цялото общество. Компанията описва виртуалната реалност като "натурално социална платформа" и затова я вижда като свой естествен приоритет.