Феновете на „Дунав“ чакат с нетърпение първия мач на Градския стадион в Русе, но ентусиазмът им бе поохладен след първия пролетен дъжд. Един от тях качи в интернет видео, което показва, че новият терен е подгизнал от водата. Краткото филмче е правено на 17 април, няколко часа след спиране на дъжда.
„Това дренаж ли е?“, пита риторично фенът. Основанията за тревога, че нещо не е наред, идват от пръските, които хвърчат от стъпките на младежа по тревата.
Друго паралелно видео, направено на обикновена трева в близост до стадиона, показва, че водата там се е оттекла по-добре.
Репортер на „Утро“ мина през стадиона в следобедните часове на 17 април. Теренът излеждаше прилично по двата фланга, но тревата „жвакаше“ няколко метра по-навътре. 
Подозрението, че с този дренаж може би има проблем, възникна още преди поставянето на тревата. Тогава феновете пак алармираха, че върху пясъчната основа се задържат сериозни локви.
Същинското предупреждение, че работата по дренажа не се извършва правилно, дойде още в края на миналата година. Тогава екперт, пожелал анонимност, сигнализира в „Утро“, че игрището не е почистено на необходимата дълбочина от пръстта и утаилата се с годината глина. Човекът обясни още, че отводнителните тръби са положени на недопустимо по-голямо разстояние една от друга. Прогнозата му беше, че първият сериозен дъжд, особено пък по време на мач, ще означава големи главоболия и дори евентуално спиране на срещата. 
Изпълнителят на ремонта - фирма „Тарктур“, продължи да я кара по собствен план.
Само преди няколко дни експертът отново се обади в „Утро“. Той предупреди, че новите тревни рулони са поставени само върху пясъчна основа.
„Отдолу липсва смес от пръст, която трябва да е естествена хранителна среда за тревата. Пясъкът ли ще я храни? Само с подсилващи торове няма да стане“, обясни той.
Другата му по-мрачна прогноза бе, че ако водата се задържа прекалено много време и няма бърз отток към дренажа, тревата ще започне да гние, а после и да съхне. 
За да бъдем обективни докрай, точно в 14 часа вчера бяхме отново на Градския стадион. В интерес на истината тревата беше суха, а над нея минаваше дори машината с косачката. 
Въпросът е за колко време си заминава тази вода. Всички сме виждали как над стадионите в Англия се сипе проливен дъжд, а терените изглеждат идеални за игра през цялото време. Над Русе пада дъжд, а водата не се оттича с часове. Нали предназначението на дренажа е да попива всяка капка по възможно най-бързия начин. Как е направен този дренаж, качествен ли е или нещо е претупано? Има специалисти, те да кажат, нашата цел не е нито да наливаме масло в огъня, нито да гасим пожари. 
Вече е време фирма „Тарктур“ официално да отговори на натрупалите се въпроси. Най-малкото да каже на русенската общественост и на феновете, че тревогите им въобще не са основателни - за тревата, осветлението и въобще. И да гарантира, че когато „Дунав“ се завърне у дома, дъждът по време на мач няма да е абсолютно никакъв проблем. 
А ако гаранцията на думи не бъде потвърдена на дело, тогава топката ще бъде в компетентни по такива казуси институции.