Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей изненадващо призова за провеждането на предсрочни избори в страната на 8 юни.

"Великобритания има нужда от избори, защото други партии се противопоставят на плановете на правителството за Брекзит ", заяви Тереза Мей. 

По думите на Мей лейбъристите са заплашили да гласуват против окончателната сделка с ЕС. Само час след анонса на Мей обаче лейбъристите обявиха, че подкрепят предсрочния вот. 

"Лейбъристката партия се противопоставят на това, което правителството прави", добави премиерът.

По думите й Великобритания се нуждае от сигурност, стабилност и силно лидерство, за да влезе силна в преговорите с Европейския съюз за излизане от Общността. 

Мей допълни, че не е готова да позволи на опонентите си да застрашат Брекзит, с който правителството планира да си върне контрола върху своето законодателство и граници.

"Правителството има точен план за договаряне на условията по Брекзита с Европейския съюз и има нужда от политическо единство в Лондон", посочи Мей. 

Тя съобщи, че ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети. 

Мей беше избрана за лидер на консерваторите и за премиер на мястото на подалия оставка след резултатите от референдума за Брекзит Дейвид Камерън.

До момента тя категорично отхвърляше идеята за провеждане на предсрочни избори и неведнъж е казвала, че Великобритания има нужда от период на стабилност след референдума.

В края на март Лондон официално задейства процеса за излизане от ЕС, след като британският премиер Тереза Мей уведоми Брюксел. Според Лисабонския договор за ЕС двете страни получават две години, за да уредят всички отношения помежду си.