Тенденциите към минимализъм в жилищното строителство напоследък са доста изразени. Малките жилища са предпочитани, както и друг път сме Ви казвали, заради по-ниската си цена. При едно добре планирано пространство на малък апартамент пак може да имате всички удобства, макар и разположени на по-ограничено място. В тази статия ще Ви дадем някои идеи как да обзаведете малка кухня по най-рационалния начин.

В малкото жилище обикновено кухнята е около 6 кв.м. Ясно е, че на тази площ е невъзможно да създадете пълноценно пространство, удобно както за домакинята, така и за цялото семейство. И все пак има няколко варианта, които ще превърнат и най-тясната кухничка в практична и удобна.

МАХАНЕ НА СТЕНАТА. Ако Вашият апартамент в Русе е дву или тристаен, можете да обедините помещенията, махайки едната кухненска стена. След махането на стената Вие ще получите многофункционално отворено пространство, но ще се лишите от една самостоятелна стая. И все пак това може да бъде добро решение понякога. Преди да го реализирате, претеглете всички плюсове и минуси. Вентилацията трябва да е много добра, можете да монтирате във вентилационната шахта специален обратен клапан. Посъветвайте се със специалист, за да направите всичко правилно.

АРКА В СТЕНАТА. В някои жилища стената между кухнята и хола е носеща. По тази причина е забранено да я премахвате. Обаче, можете да направите кухнята по-удобна, като отворите арка в стената и по този начин да осигурите входа й от една от стаите и да разширите помещението за сметка на коридора. Широчината и височината й се определят със специално одобрен проект.

РАЗУМНО ОРГАНИЗИРАНЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО. Това е друг начин да имате по-просторно помещение. Идеята е всичко да бъде под ръка на домакинята. Добре е, между печката и мивката да имате работна зона, широка не по-малко от 60 см. Никога не разполагайте хладилникът плътно до готварската печка. Основната идея на удобната кухня е в нея нищо да не пречи и всичко да е под ръка. Използвайте стените за съхранение на вещи, като монтирате на тях рафтове, етажерки и закачалки. Освен това, можете да обзаведете такава кухня с мебели на колелца и сгъваеми столове и масички.

Друго важно за едно малко пространство е то да бъде добре осветено. В една такава кухня, сложете лампи над работната маса, мивката, печката. Зонираното осветление ще я направи визуално по-просторна. Избирайте мебелите, плочките и боите за стените в светли, пастелни оттенъци, а за шкафчетата предпочитайте стъклени вратички. Махнете всички дребни детайли и не претрупвайте пространството и стените с декорации.

Това са само някои предложения, но с тяхна помощ можете да направите своята малка и мрачна кухня  да изглежда светла, просторна и приятна за всички членове на семейството.