Единственото по-лошо от продължителен полет в икономична класа е човек да се окаже притиснат между други двама души с място на средната седалка в самолета. Американска компания обаче предлага нов дизайн, който може да превърне средната седалка от най-недолюбваното в най-желаното място за пътниците. 

Тъй наречената „Stagger Seat“ е дело на базираната в Денвър компания Molon Labe Designs - стартъп, занимаващ се с интериорни решения специално за въздухоплавателни апарати. 
Последният им проект е свързан с реконфигурация на пътническите места в самолета. Идеята е средната седалка да се позиционира по-назад и по-надолу от съседните две, така че да се избегне неудобното блъскане между пасажерите. За повече пространство е предвидено също така тя да бъде и малко по-широка от другите две.  
Благодарение на странния ъгъл на позициониране пасажерите на местата до прозореца или до коридора няма да „крадат“ от облегалката за лакти, обясняват от компанията, цитирани от Telegraph. 
Любопитен e и механизмът на плъзгащата външна седалка, който цели да отвори повече пространство по време на слизане и качване на пътниците. За тези напрегнати моменти конструкторите са измислили начин как тя се придвижва леко нагоре и над средна седалка. 
Иновативните седалки включват вградена ентъртеймънт система с 18-инчови екрани по подобие на тези в бизнес класа. Друга особена характеристика на средната седалка са перящите се седалищни части, което ще помогне за минимизиране на разходите за поддръжка. 

Предстои дизайнът да бъде одобрен от Американската федерална авиационна администрация. От компанията се надяват, че първите седалки от този тип ще може да се монтират до две години в самолетите.