Всеки ден ние се връщаме в своя дом и тук прекарваме свободното си време. Понякога не се замисляме, че множество микроскопични вредители съпътстват човека от самото му раждане, те са във водата, в почвата, пренасят се по въздуха, откриваме ги на повърхността на кожата, даже се заселват в домашния прах. За да запазим себе си и семейството си здрави, са необходими редица мерки, дори такива на пръв поглед съвсем прости, като редовното почистване на нашето жилище.

За много хора само съчетанието „генерално чистене” е причина да изпаднат в състояние на стрес и да развалят настроението си. Като начало трябва да отбележим, че едно такова чистене си струва да се прави поне два пъти в годината, а оптималното е преди началото на всеки сезон. Така ненужните вещи няма да се натрупват, отнемайки Ви скъпоценна площ и събирайки допълнителни количества прах и мръсотия. Тази е и причината, обикновено именно от местата за съхранение на вещите да започнем голямото почистване. Това са килерите, гардеробите, големите шкафове, балконите. Ако сте се вдъхновили от наближаващата пролет и искате да освежите Вашето жилище в Русе, точно сега е моментът за това. Преди да пристъпите към почистването, разчистете всички излезли от употреба и мода дрехи обувки и други вещи, които сте събрали през изминалата година. Така не само ще освободите пространство, но и според Фън Шуй, ще обновите енергията в жилището.

Самото генерално чистене в едно помещение винаги трябва да започва от прозореца към вратата и отгоре надолу. Много е важно и да си създадете и работна атмосфера. Изключете телевизора, за да не отвлечете вниманието си с някой много интересен филм. За да се чувствате по-приятно ще Ви помогне лек музикален фон. Набавете си предпазни средства – гумени ръкавици и престилка. Така ще запазите кожата на ръцете си и дрехите от по-агресивните препарати.

Както казахме, започва се винаги от прозорците. Почистете ги отвън и отвътре със специален препарат, за да заблестят и да „пуснат” пролетното слънце в дома Ви. Задължително изперете всички пердета в дома си, за да заухае той на истинска цветна градина. Не подценявайте и вратите – те натрупват много петна и мръсотия по себе си.

Следва почистване на всички подове в дома. Почистете с прахосмукачка или изтупайте килимите. Навийте ги на руло и ги постелете чак след като сте измили и подсушили пода. Измиването направете с подходящ за вашата настилка препарат. С прахосмукачката почистете и меката мебел и матраците на леглата. Избършете праха във всички помещения от мебелите.

Много прах се събира и по листата на цветя в дома, както и по самите цветарници. Често пренебрегваме тези места при ежеседмичното почистване, за това сега е времето да ги почистите. Малките цветя можете да измиете направо под течаща вода, а на по-големите екземпляри изтрийте листата с мокра кърпа. Ще се учудите как ще блеснат те и ще се подобри вида им и здравословното им състояние.

Сега вече сте готови да посрещнете пролетта, а защо не и приятелите си на гости, с чист и подреден дом.