Наднорменото тегло или затлъстяването през първото тримесечие от бременността значително увеличава риска от епилепсия за детето, сочат резултатите от шведско изследване, предава Франс прес.

В повечето случаи причината за появата на епилептични пристъпи не може да бъде определена, отбелязват авторите на изследването. То обхванало над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г. в Швеция. Резултатите показали, че рискът от епилепсия нараства с 11 на сто за онези от тях, чиито майки по време на бременността са били с наднормено тегло, т.е. индексът им на телесна маса е бил между 25 и 30, в сравнение с децата, чиито майки били с нормално тегло. Рискът от епилепсия за децата, чиито майки по време на бременността били затлъстели, т.е. индексът им на телесна маса бил между 30 и 35, се увеличил с 20 на сто. Рискът нараства с 40 на сто, когато индексът на телесна маса на майката е между 35 и 40, и с 80 на сто, в случай че индексът надхвърля 40.

"7592 от участвалите в изследването над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г., бяха диагностицирани с епилепсия до 2012 г.", заяви д-р Неда Разаз от института Каролинска в Стокхолм.

Учените предлагат няколко хипотези, за да обяснят тази връзка, изтъквайки, че е възможно прекалено голямото телесно тегло да предизвиква мозъчно увреждане у фетуса или възпаление, което влияе върху неврологичното развитие на детето.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Neurology.