Кръвното налягане се измерва с две цифри. Първата и по-високата от двете измерва систоличното налягането в артериите, когато те се пълнят с кръв. Втората цифра е за диастоличното налягане в артериите, когато сърцето си почива между ударите.
При здравите хора ниското кръвно налягане без никакви симптоми обичайно не е повод за притеснение и няма нужда от лечение. Но понякога то може да е сигнал за прикрит проблем, особено при по-възрастните хора, при които може да причини недостатъчен кръвен поток към сърцето, мозъка или други жизненоважни органи. Ако кръвното ви падне изведнъж, мозъкът ви не получава полагащото му се кръвоснабдяване и това може да доведе до замайване или причерняване.

То има разновидности

Кръвното може да падне от рязко изправяне или ставане от леглото. Този тип на ниско кръвно налягане се нарича ортостатична хипотензия. Кръвното ви може да падне и когато сте стояли твърде дълго време прави. Този тип пък носи названието невроциркулаторна хипотензия.

Рискът от високо или високо кръвно налягане се повишава с годините. Кръвният поток към сърдечния мускул и към мозъка се понижава с възрастта и често е резултата от плаката, която се наслагва по стените на кръвоносните съдове. Приблизително между 10 и 20 процента от хората над 65 години страдат от ортостатична хипотензия.

Причините

Бременността е предпоставка за ниско кръвно налягане. Хормоналните проблеми, причинени от хипотиреоидизъм, диабет или ниска кръвна захар, някои антидепресанти или лекарства, третиращи болестта на Паркинсон. Аритмията, слънчевият удар или заболяване на черния дроб може да са виновни за по-ниското кръвно налягане.

Какво причинява рязкото падане на кръвното?

Загубата на кръв, причинена от рани, високата температура, сепсис, дехидратация от повръщане, диария или треска причиняват рязко падане на кръвното налягане. Някои алергии, както и реакция към даден медикамент или алкохол.

Любопитно

Хипотензията след хранене е често срещана. Чувството за замайване след огромно количество храна се дължи на прекаленото количество въглехидрати, които сме погълнали. Смята се, че те пренасочват част от кръвта към кръвоносните съдове на стомаха и червата. Така че не преяждайте!

Малък съвет

Ако следващия път, когато чакате на безбожно дълга опашка, за да си платите тока, почувствате болка в кръста, веднага клекнете. Това може да ви предпази от припадък, причинен от ниско налягане.