Д-р Христо Георгиев е началник на отделението по Съдова хирургия в УМБАЛ „Медика Русе“. Завършил е Математическата гимназия във Велико Търново, след това Медицинския университет в Плевен. Специализирал е съдова хирургия в София под ръководството на проф. Захариев и проф. Чирков. Има множество специализации в Германия, Англия, Белгия и Австрия.

- Д-р Георгиев, настъпват жегите. Как се отразяват те на здравето на хората? 
- На най-голям риск е изложено здравето на децата, бременните жени, възрастните хора с различни хронични заболявания. В летните горещини кръвоносните съдове се разширяват, започваме да се потим и така тялото се охлажда. При продължителни жеги този естествен механизъм на приспособяване към високите температури може да има и обратен ефект. 
При малките деца този процес на охлаждане все още не е добре развит и те бързо могат да прегреят. При бременните пък кръвоснабдяването на плацентата и плода е за сметка на периферното кръвоснабдяване и при високи температури може да се стигне до екстремна хипотония. При разширяване на кръвоносните съдове кръвното налягане пада, човек започва да се дехидратира и да губи електролити, а това, от своя страна, натоварва сърцето и бъбреците. В резултат може да се стигне до припадък, а в някои случаи следствие на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка и до инсулт. 
- Казвате, че горещините се отразяват неблагоприятно най-вече на хора с хронични заболявания. Кой са тези болести? 
- На първо място страдат хора със сърдечно-съдови заболявания.
Когато страда сърцето, няма как съдовете да са добре, защото няма достатъчна помпена функция
която да подпомага движението на кръвта през кръвоносните съдове. Разбира се, увредените съдове влияят реципрочно на здравето на сърцето. Жегите са рискови и за хората с диабет, затлъстяване, с бъбречни заболявания, тъй като тези болести пряко се отразяват върху здравето на кръвоносната система. 
С настъпването на високите летни температури се обострят както венозните, така и артериалните заболявания, макар и по-рядко. Според проучвания приблизително 60 - 65% от населението на България страда от венозни заболявания. За жалост само 5% от тях търсят лекарска помощ навреме. Средният коефициент на смъртност у нас от сърдечно-съдови заболявания е 3 пъти по-висок в сравнение с този в ЕС. 
Хората трябва да обръщат повече внимание на оплакванията, които имат, и да търсят помощ навреме. Например
отоци, подувания, схващания на долните крайници са симптом за венозни, а също и за периферни артериални болести
Ако увредените вени не се лекуват, може да се стигне до тромбофлебити, възпаления и тромби във вените на долните крайници. Отлагането на плаки, втвърдяването на артериите или тъй наречената атеросклероза е причина за високо кръвно налягане и редица сърдечно-съдови заболявания, които често могат да бъдат животозастрашаващи.   
- Как хората от рисковите групи могат да се предпазят от екстремно високите температури? 
- На първо място би трябвало да избягват директното излагане на слънце, особено в часовете, когато слънцегреенето е най-силно. Това впрочем се отнася не само за хора с хронични заболявания, но и за здравите. Задължително трябва да се пие достатъчно вода, минимум 1,5 - 2 литра, според теглото на човека.  Добре е да се поемат и електролити, защото при интензивно изпотяване, те се губят с потта. При по-големи физически натоварвания могат да се приемат и допълнително електролити. Иначе при едно балансирано хранене, няма нужда.
През горещите дни е важно да намалим висококалоричните храни, в режима ни да доминират плодове и зеленчуци
Намаляването на енергийния прием е от голямо значение за хората с наднормено тегло и затлъстяване.  
Съветът ми е през лятото, не само през най-жежките дни, да използваме удобни дрехи, за предпочитане от материали, които не запарват. 
- Сега предстоят отпуски, хората вече тръгват или планират своите почивки. Какво ще ги посъветвате?
- Това, което споменах вече, важи и за почиващите. Бих искал да напомня обаче на тези, които имат венозни оплаквания или пък са диагностицирани с хронична венозна болест, че не бива да излагат краката си пряко на слънцето.  За тях са забранени горещи минерални басейни и вани. За такива пациенти са благоприятни хладните душове. Повдигането на краката също е важно. Трябва да се знае, че ако в седнало положение вдигнете крака си, например на стол, не помагате за оттичане на венозната система.
Това се случва само в легнало положение, а краката е добре да бъдат само леко повдигнати, под ъгъл 10 градуса
Тук бих искал да отворя една скоба и да препоръчам на дамите с венозни проблеми да не носят обувки с много тънки подметки, защото така травмират кръвоносните съдове на ходилата си. Подходящо е да се ходи с обувки със сравнително мека платформа, задната част на ходилото да бъде повдигната, с леко токче между 3 и 5 сантиметра. То позволява по-лесното оттичане на кръвта.
Независимо от високите температури не бива да се лишаваме от движение. „Сърцето“ на венозната система са подбедрените мускули. Когато има движение, те се съкращават и изтласкват кръвта към сърцето и белия дроб, за да може тя да се пречисти от отпадните продукти. Бих искал да подчертая, че заседналият начин на живот е рисков за цялата сърдечно-съдова система, както и за здравето на целия организъм. Като говоря за движение, разбира се, нямам предвид разходки в най-горещите часове на деня, нито пък големи физически натоварвания. Разходки, леки упражнения или различни спортни занимания в подходящи часове и на сянка са добро решение.
Съветвам пациентите с тромбофлебит и флеботромбози в горещото време да не се застояват, защото и без това кръвообращението при тях е затруднено
Поне няколко пъти на ден е необходимо да си правят разходки или да изкачват стълби, разбира се, не под палещите лъчи на слънцето.  
- Обръщате голямо внимание на вените, но горещината нали влияе и на артериите и сърцето?
- Да, обръщам специално внимание на вените, защото през лятото те страдат най-много, случаите на венозна недостатъчност зачестяват. Иначе цялата сърдечно-съдова система изпитва дискомфорт при екстремно високи температури. Казахме вече, че при високи температури кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане се понижава. Затова артериалното налягане на хипертониците, които вземат лекарства, често през лятото може да падне под нормалните граници. За да не се случва това, те трябва веднага да се консултират със своя кардиолог и той да прецени кои медикаменти трябва да отпаднат, на кои да се намали дозата. Самоволните решения могат да бъдат опасни. 
Трябва да кажем, че заради разширяването на съдовете от топлината, артериалната кръв се движи по-ускорено, а това намалява оплакванията на хората с артериални заболявания. Но
пациенти със запушвания в артериите на крайниците, особено такива с диабет и други съпътстващи заболявания, са застрашени от инфекции и гангрени
които се лекуват тежко, продължително и болезнено. До това може да се стигне, ако съдовото заболяване не е диагностицирано навреме и лекувано. Затова препоръчвам редовни профилактични прегледи при семейния лекар, който би могъл да при първи оплаквания да насочи пациента към съдов хирург за уточняване на диагнозата и лечение. 
Разбира се, при пациенти, които са направили тромбози, правим оперативно отстраняване на тромбите, слагаме медикаменти, които да ги разградят. Големият риск е от развитие на белодробна тромбемболия и други животозастрашаващи състояния. Ако заболяването се профилактира, няма да се стигне до усложнения.   
- Могат ли да се лекуват заболелите вени?
- Да, макар че голяма част хронифицират. При своевременно и правилно лечение обаче се забавя развитието на хроничната венозна болест и нейните усложнения. Хубаво е да се знае, че
много голям процент от венозните заболявания са наследствени
Някои са резултат от генетични малформации. Затова ние пращаме пациентите да си направят генетичен анализ, за да видим какъв е рискът от развитие на усложнения. Независимо от причините, важно е хората да осъзнаят, че за лечението трябват две страни - от една страна е лекарят, от друга са те. Ако пациентът не промени начина си на живот, лекарят не може да направи чудеса.  Промяната включва не само движение, но и отказ от тютюнопушене, здравословна диета, намаляване употребата на алкохол. 
- Като става дума за алкохол, всеизвестно е, че лятото консумацията на бира рязко се увеличава. Как действа алкохолът и в частност бирата в горещите дни? 
- При високи температури алкохолът се резорбира по-бързо, следва разширяване на съдовете и понижаване на кръвното налягане, което се отразява негативно на някои пациенти, които приемат лекарства, най-вече медикаменти против хипертония.
Твърдият алкохол има риск да причини аритмии
Що се отнася до бирата, трябва да кажем, че студената бира води до засилено изпотяване, като се прибави и диуретичното й действие, хубаво е да не се прекалява с нея, защото може да се стигне до дехидратация.  
- Повечето от хората през последните години предпочитат да живеят и работят през лятото на климатици. Коя е оптималната за сърдечно-съдовата ни система температура на охлаждане  на помещенията? 
- Климатиците са част от нашата цивилизация и те все по-широко се използват, но е важно да знаем мярката. Много хора поддържат голяма разлика между външната и вътрешна температура, което подлага на стрес организма им. При разлика 10-15 градуса, когато човек излезе навън, съдовете му рязко ще се разширят, може да му стане лошо или дори да колабира. Оптималната амплитуда между външната и вътрешна температура е 4-5 градуса.

Мартин ГЕОРГИЕВ