Д-р Красимир Гайтанджиев е завършил Медицинския институт в Плевен през 1985 година. Пет години след това работи като лекар в Бърза помощ към тогавашната Окръжна болница - Русе, като едновременно с това придобива специалност „Вътрешни болести“. През 1990 година започва работа в Трето вътрешно отделение. Две години по-късно взема специалност „Гастроентерология и диететика“, а през 1996 година става зам.-началник на отделението. След защитен конкурс пред хабилитирани специалисти от Медицинския университет в София през 1998 година оглавява отделението и остава на този пост 17 години. От 2015 година има кабинет по гастроентерология в ДКЦ 2.

- Д-р Гайтанджиев, от какво трябва да се пазят хората по време на наближаващите Великденски празници?
- Най-вече от преяждане с яйца, козунаци и агнешко или ярешко месо.
По традиция много от българите спазват Великденските пости, които пречистват организма от натрупаните през зимата токсини от консумацията, а често и претоварването със свинско месо, алкохол, сланина и други вредни храни. Постите свършват на Великден - празник, на който се консумират яйца, салати и козунак. Агнешкото месо също е задължително за трапезата, после идва Гергьовден и натоварването става почти неизбежно заради отрупаните с месо и алкохол трапези. 
За съжаление, не всички спазват Великденските пости и при тях го няма това естествено пречистване на организма. Така че празниците от 14 до 17 април ще се превърнат в нещо подобно на Заговезни. На трапезите се изважда всичко онова, което е останало от консервираните меса, сланина, вина и ракии и всичко това плюс яйца и агнешко месо води до натрупване на токсини в организмите. Това обаче никак не е добро за тези хора, защото те започват да усещат, че имат здравословен проблем, който ескалира между Великден и Гергьовден. Тук е мястото да кажа, че агнешкото месо има много наситени мастни киселини, които са трудно смилаеми, то се смила в стомаха за 3-4 часа. Тези, които не могат да си го позволят, консумират ярешко, което е още по-богато на тези киселини. Ако се прекали с тези меса, сериозните проблеми от остър тип веднага се появяват.
- Кои са те и как се проявяват?
- На първо място, това е жлъчно-каменната болест. Много хора точно след Великден разбират, че имат камъни в жлъчния мехур. Това са предимно жени на средна възраст, но се срещат и мъже с подобни проблеми. За съжаление, тези остри кризи на жлъчно-каменната болест водят до остри холецестити, които налагат болнично лечение и операция по спешност.
Втората група от заболявания, които се обострят по Великден, са острите панкреатити. Това състояние е резултат от увреден панкреас поради прекалена консумация на храни с високо съдържание на мазнини, концентриран алкохол и бира. Тази комбинация е пагубна за панкреаса. Острият панкреатит е заболяване, което има доста изразена смъртност и понякога и операцията не помага, защото болестта води до срив на жизнено важни функции в организма на човека.
Третият вид болести, които също много често вкарват пациентите в болница, са острите ентероколити. Месото от агнета и ярета натоварва прекалено много чревния тракт и пациентите получават диария. При някои това състояние преминава бързо. При други обаче то протича дълго време и те се обезводняват, в резултат се получава срив на кръвното налягане и пациентите губят сила. 
Причината за всички тези състояния е прекомерната комбинирана консумация на яйца и козунаци, които щурмуват храносмилателната система по един начин. Агнешкото и ярешкото месо я атакуват по друг начин, а алкохолът по трети. На практика при тази масирана атака усложненията се увеличават. Моите наблюдения през годините показват, че болниците се препълват с преяли и препили пациенти точно между именните дни през януари и около Гергьовден. Затова проблемите на хората всъщност не са в празниците, а в самото им празнуване.
- Какви са наблюденията ви след миналия Великден и след тазгодишната Нова година?
- Кабинетът ми беше пълен с пациенти и след двата празника. За съжаление те се нуждаеха от хирургическа намеса и затова ги пренасочих към хирурзите в МБАЛ „Медика“. Много хора си мислят, че като мине и Гергьовден, ще потърсят медицинска помощ за появили се проблеми в стомаха и ядат и пият като за последно. Така след този празник те вече идват при мен с обострени язви и болки в червата и черния дроб, за които най-доброто лечение е болничното. Същото се отнася и за времето от Нова година до края на именните дни през януари, че дори и след Трифон Зарезан. Това изчакване, придружено с постоянно ядене и пиене, само влошава чернодробните заболявания и пациентите неминуемо стигат до болница.
За тези здравословни проблеми има още една причина и това е целогодишната консумация на продукти с неясен произход, в които има прекалено много консерванти и добавки.
- За да не се стига до тези остри състояния, какво препоръчвате на хората преди и след великденските празници?
- Моят съвет е в дните до Великден да наблегнат повече на постни храни, но не и да гладуват. Защото четири дни празници са такова изкушение, на което никой не може да устои. След празника също трябва малко да се пости, а на Гергьовден да бъдем по-умерени. След това в домашните менюта трябва да се включат пилешко месо и риба, но не пържена, а приготвена на скара.
- Собственикът на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов създаде диетична кухня за пациентите. Вие ли сте диетологът, който определя каква храна да се дава на болните?
- Да, първо обаче трябва да кажа, че всяка една болница, която уважава себе си, храни пациентите си с диетична храна, съобразена със заболяванията. За радост МБАЛ „Медика“ вече има диетична кухня в ОУ „Васил Априлов“, за която всяка седмица изготвям менютата, по които се приготвят ястия за различните категории пациенти. Готви се по доста обширна гама от диети и на практика ползата от тях е, че те водят до 30% успех в лечението на пациентите. А по този начин ги насочвам и каква храна да си приготвят след изписване от болницата.