Д-р Красимир Гайтанджиев завършва медицина през 1985 г. в Медицински университет - Плевен. През 1990 г. придобива специалност „Вътрешни болести“ в Медицинска академия - София, пак там през 1992 г. и втора специалност - „Гастроентерология и диететика“, а през 2000 г. - „Здравен мениджмънт“ в Стопанска академия „Д. Ценов“ - Свищов. Впоследствие усвоява допълнителни квалификации по „Абдоминална ултразвукова диагностика“; „Горна и долна ендоскопия“; „Диагностика, морфологична диагностика и лечение на хронични вирусни хепатити“.
Той е делегат в множество европейски конгреси, конференции и симпозиуми в България и чужбина. Д-р Гайтанджиев се присъединява към екипа на Лечебни заведения „Медика“ през 2015 г. Амбулаторни прегледи извършва и в ДКЦ-2.

- Д-р Гайтанджиев, предстоят хубави празници, но тежки откъм консумация на много храна и алкохол. Какво предизвикателство са те от медицинска гледна точка?
- В хранителната култура на българите е включена една задължителна компонента, наречена Коледни пости. Те са били необходими на хората, за да подготвят организма си за предстоящите зимни месеци, изпълнени с празници, обилно хранене и консумация на алкохол. Това е вече добре забравено, но никога не е подлагано на съмнение. Предстоящите коледни и новогодишни празници са предизвикателство, което при много случаи води до обостряне на налични хронични заболявания, поява на остри такива и, за съжаление, често до болнично лечение. Това включва и консумацията на храни и алкохол със съмнително качество. До 2000 година консумиращите алкохол се разболяваха от наличните ментета, а в 21 век болестите възникват от прекомерната консумация на спиртни напитки.
- Кои заболявания се обострят в резултат на прекаляването с храна и алкохол?
- Комбинацията от различни висококалорични храни съдържащи мазнини и въглехидрати в количества над допустимото води до натоварване на много органи и системи, което в комбинация с алкохол води до прояви на горен и долен диспептичен синдром, жлъчни, чернодробни и панкреасни реакции с влошаване на здравето в най-неподходящ момент. Като конкретни примери могат да се споменат
остър панкреатит, възникващ при консумация на мазни храни с алкохол, особено с концентрат
Това е изключително сериозно остро заболяване с потвърден процент смъртност. Жлъчнокаменна болест с кризи. Мнозина забравят наличното си заболяване и правят провокации с мазни, пържени храни. Често кризите протичат затегнато и налагат хоспитализация. Същото се отнася и за хора, които не знаят за наличие на такова заболяване т.нар. няма литиаза и се налага да бъдат хоспитализирани.
Остър гастрит възниква при злоупотреба с пикантни храни и подправки. Засегнатите от това остро заболяване попадат често в болница, което от моите наблюдения е характерно за периода. Същото важи и за налични стомашни и дуоденални язви, които се обострят и често не се поддават на домашно лечение. Неинфекциозен ентероколит протичащ с учестена дефекация, болки в корема, газове и обезводняване. Остър токсичен /алкохолен/ хепатит от безразборното смесване на алкохолни напитки, големи количества приет алкохол за кратко време води до срив в чернодробните функции, промени в съзнанието и, ако приетият алкохол е със съмнителен произход и качество, до летален изход. Чиста алкохолна интоксикация с прехвърляне на разумните количества приет алкохол поради „героизъм“ на отделни хора с цел себедоказване. Тук необходимостта от болнично лечение е почти 100%.
При упоменаването на усложненията от прекаленото празнично ядене и пиене не може да не се спомене и т.нар. синдром на другия ден, формулиран от Американската асоциация на кардиолозите. При него статистиката регистрира
повишена смъртност от ритъмни и проводни нарушения на сърцето, настъпили остро на следващия ден след празненство
поради токсичното въздействие на алкохола върху  сърцето. Той се отнася не само за хора с хронични сърдечни заболявания, но и за такива без заболявания на сърцето и без оглед на възрастта.
Гореизложеното обхваща състояния по остър тип с висок риск от летален изход. Моят съвет към русенци е да преценят предварително и правилно всичко, което може да застраши техният живот и здраве. Не трябва да се забравя, че зимата тепърва предстои и режимът на хранене е натоварен повече. Необходимо е да се знае, че между здравословно и рационално хранене има достатъчно разлики, но това, което ги обединява, е ежедневният прием на храна.
- А какво ще кажете за отражението на богатите трапези върху фигурата?
- Като диетолог не мога да пропусна този важен момент, който касае особено нежния пол и е свързан с понатрупване на излишни килограми по време на празничните изкушения. Всичко е свързано с прием на излишни калории, трупащи се под формата на подкожна мазнина, а като последствие и трупане на килограми. За сравнение
1 грам въглехидрати съдържа 4 калории, 1 грам мазнини съдържа 8 калории, а 100 мл концентрат - над 100 калории
Във времето всички опити да се заличат хранителните „подвизи“ водят до консултации в тази посока с „доктор Гугъл“, съседката или с най-различни интернет форуми. Бих си позволил да препоръчам няколко полезни съвета за запазване на доброто здраве и добра фигура:
След всеки ден с дневни и вечерни празненства да се прави разтоварителен ден с преобладаване на лека, предимно постна храни, плодове и зеленчуци;
Ограничен прием на тестени храни, приготвени с бяло брашно;
Консумация на месо от диетичния спектър - телешко, пилешко и риба;
Приемът на алкохол да е на слабоалкохолни напитки;
Да не се прилага пърженето като основна кулинарна обработка на храните;
Всеки да се съобразява с наличните хронични заболявания;
Ежедневни разходки /при добро време/ с цел изгаряне на част от приетите калории.
- Какво ще посъветвате хората с хронични заболявания, за които прекаляването на богатите трапези понякога може да се окаже фатално?
- Съветвам
при поява на киселини от повече храна и напитки не приемайте сода бикарбонат, а антиациден медикамент
Чести са проявите на гастро езофагиален рефлукс /ГЕР/ - парене и болка зад гръдна кост, гадене, киселини и повръщане на кисел стомашен сок. И тук приемът на сода бикарбонат води до временно облекчение, което се последва от още по драматични прояви на рефлукс.
Особено внимание обръщам на хората с хронични чернодробни заболявания. Те забравят на моменти здравословните си проблеми и съветите на колегите, консумирайки алкохол. Необходимо е да знаят, че всяка промяна на цвета на урината до тъмно кафяво е ранен признак за обостряне на чернодробното заболяване. Появата на пожълтяване на склерите и кожата, за съжаление, налагат вече хоспитализация.
Не на последно място е необходимо да се обърне внимание на хора, страдащи от захарен диабет. Статистиката на хоспитализации поради декомпенсация на наличен диабет показва пик по време и след дълги празници. При това заболяване стриктната замяна на кристална захар с подсладители при приготвяне на сладкиши е повече от задължителна. Голямата консумацията на хляб изисква той да бъде от тъмния спектър на брашната и да се коригира дневната дажба при консумация на ориз и картофи.
Особено внимание е необходимо да се обърне на приема на плодове и зеленчуци
което има двояко значение. От една страна - внос на витамини, минерали и микроелементи, а от друга -  подобряване на пасажа през чревния тракт от наличните фибри в тях. Това е необходимо в дни на разтоварване, когато храносмилателната система /и поради намалената двигателна активност/ е прекалено натоварена. В тези дни организмът на човек се възползва от собствени резерви като източник на калории и хранителни вещества.
- Гладуването след празниците пенацея ли е за свалянето на излишните килограми и за един вид почивка на организма след натоварването?
- Гладуването след празничните дни не е за препоръчване. В световен аспект водещи диетолози отдавна отхвърлиха този начин на компенсация на излишните натрупани килограми и дори го забраниха. Обяснението се крие във факта, че при налагане на „гладна диета“ метаболизмът на основните хранителни инградиенти - мазнини, белтъчини и въглехидрати /почерпани от съответните депа в организма/, преминава по друг път. Той произвежда много разпадни продукти, които натоварват бъбреците и черният дроб. Доказана истина е, че
при продължително умишлено гладуване с цел отслабване се образуват конкременти в бъбреци и жлъчен мехур
Дори така наречените „Холивудска диета“, която е много екстремна и цели редукция на килограми за кратък срок, не включва глад! Поради тази причина разумната корекция на приеманите храни е полезна в известен период след празничните трапези. Всеки екстремен опит да компенсираме промените в телесното тегло води до т.нар. обратен ефект или йо-йо ефект. При него свалените килограми по неправилен начин се удвояват като натрупване по-късно след приключване на експериментите. Необходимо е да се знае, че при правилна корекция на вноса на мазнини и въглехидрати, съчетано с двигателен режим, редуцира телесното тегло в първия месец около 5 килограма. При продължително прилагане на този режим е гарантирана ежемесечна редукция с около 3 килограма.
Да не забравяме обаче, че това как изглеждаме, не зависи само от храненето, а и от това какво имаме закодирано в гените си. Това не бива да се подценява, особено когато отслабването се превърне в мания. По тази причина фармацевтичната промишленост се отказа от производство на медикаменти за отслабване, действащи на централната нервна система и по-точно на центъра на глада, защото
много от приемащите тези медикаменти, предимно жени, получиха психични отклонения
Многото „полезни“ диети, появили се от нищото и промотирани в социалните мрежи, водят при продължително прилагане до здравословни проблеми.
Всички предстоящи празници не могат да се подложат на шаблонни препоръки и съвети. Напомнянето в случая е с цел да предпазим русенци от вероятността да имат лоши спомени или трайни здравословни проблеми след тях.
Има древна мъдрост, че човек е това, което яде и пие. Бих добавил, че от това зависи и продължителността на живота на човек. Много по-лесно е да се предвиди нещо, което би компрометирало здравето ни, отколкото после да се налага лечение с непридвидима продължителност и резултат.
И не забравяйте, че на Бъдни вечер на трапезата трябва да има само постни ястия!

Мартин ГЕОРГИЕВ