Комисията за защита на потребителите /КЗК/ наложи глоба от 2000 лева на мобилен оператор, опитал да заблуди клиентите си с подвеждаща информация за предлаганите услуги. Административният съд в Русе потвърди наказателното постановление и решението е окончателно.
През септември 2014 година русенка си купила от компанията ваучер за предплатени услуги. След като го заредила, се оказало, че е преминала на друг тарифен план, а периодът на активност на картата бил удължен само с три месеца, а не както било обявено върху ваучера с 12 месеца. Дамата пуснала жалба до Комисията за защита на потребителите и последвала проверка. След проверката обаче от компанията веднага уведомили проверяващите, че срокът на картата на клиентката вече бил удължен на 12 месеца. Впоследствие се установило, че до Комисията имало и други жалби, идентични с тази на П.М. за нелоялна търговска практика на същата компания.
Със заповед на председателя на КЗК е забранено на наказаната компания да заблуждава клиентите си с неточна и подвеждаща информация за предлаганите услуги.