Българският ветеран в политиката Бойко Борисов трябва да започне в понеделник трудни преговори за формиране на трайно правителство и да стане премиер за трети път. Това пише в свой материал за изминалите избори в БългарияAFP.

След вчерашния вот дясноцентристката проевропейска партия на Борисов ГЕРБ завърши първа на предсрочните избори с 33% от вота, показват предварителните резултати, цитирани от агенцията.

"Плещестият Борисов, бивш пожарникар и бодигард, неутрализира трудно предизвикателство от Социалистическата партия (БСП), на която се гледа като по-близка до Москва", посочва медията.

Агенцията допълва още, че предстои да стане ясно дали 57-годишният политик може да формира нова администрация, която да остане цял мандат и да бъде ефективна. В текста се посочва и че това са третите избори в страната в рамките на четири години.

"Борисов, някога охранител на последния комунистически лидер на България и бившия цар, от дълго време доминира националната политика, изпълнявайки длъжността на премиер от 2009 г. до 2013 г. и отново от 2014 г. до 2017 г. Но и двата пъти Борисов подаде оставка предсрочно, за първи път през 2013 г. след масови протести и отново през последния ноември, след като неговият кандидат за президент беше победен", се казва в материала, който допълва, че опитите му за реформи, особено по отношение на исканията на Брюксел за борба с корупцията и организираната престъпност, са се провалили.

Българската десноцентристка партия ГЕРБ поведе на предсрочните парламентарни избори, получавайки 32,58% при преброени 89,7% от бюлетините, предаде Reuters.

Социалистическата партия е на второ място с 26,8% от гласовете, следвана от "Обединени патриоти" с 9,2%. Още две партии ще влязат в нови парламент на страната – ДПС с 8,9% и популистката партия "Воля" с 4,1%. Окончателните резултати ще бъдат съобщени тази седмица.

В България са преминали предсрочни парламентарни избори. По данни от екзитполовете победа удържа партия ГЕРБ, предаде Вести.ru.

На второ място са социалистите, чийто лидер Корнелия Нинова призна поражение и поздрави своите съперници. Тя заяви, че не планира да обсъжда формирането на коалиция.

В народното събрание на България влизат представители на още четири партии. Официалните резултати от гласуването ще бъдат обявени в понеделник.

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви поражение, след като екзитполовете показаха, че нейната партия е заела второ място след парламентарните избори в България, провели се в неделя. Тя поздрави партията на бившия министър-председател Бойко Борисов за победата, предаде Voice of America.

Според екзитполовете ГЕРБ печели 32,2% от гласовете, докато БСП 28. Официалните резултати се очакват в понеделник.

Тези избори са наблюдавани като тест към българската лоялност към ЕС и към Русия, с която страната има исторически, политически и културни връзки. България също така ще заеме ротационното председателство на ЕС през 2018 г. И ГЕРБ, и Социалистите водеха кампания за съживяване на икономическите връзки с Русия в полза на гласоподавателите на най-бедната държава в Съюза. Но социалистите обещаха да отидат дори още по-далеч, дори и това да бъде посрещнато с недоволство от партньорите на страната от ЕС.

ГЕРБ не получава достатъчно гласове, за да формира самостоятелно правителство и най-вероятно ще състави коалиционно заедно с "Обединените патриоти" – съюз от три националистически партии, който заемат трето място.

Социалистите отхвърлиха възможността да участват в коалиционно правителство заедно с победителите, но Нинова посочи, че партията ѝ ще се опита да формира такова, ако ГЕРБ не успеят.

Българската десноцентристка партия ГЕРБ, която е водена от бившия министър-председател на страната Бойко Борисов, е излязла пред другите политически обединения на парламентарните избори, провели се в неделя, предаде Anadolu Agency.

Според екзитполовете ГЕРБ получава 33% от гласовете. Демонстрирайки умерен национализъм ГЕРБ са поставили начело отношенията между страната и ЕС, но подкрепят балансирани отношения със съседна Турция. Българската социалистическа партия, която има националистически и проруски позиции ще заеме мястото на основна опозиционна сила с 28% от гласовете. Центристката партия ДПС, чиито членове са най-вече турци, е получила едва 8% от гласовете.

Десният популистки съюз "Обединени патриоти", който се опита да привлече гласоподаватели с антимигрантска и антимюсюлманска реторика, би трябвало да получи по-малко от 10% от гласовете.