Свилен Иванов е  народен представител в 43-то Народно събрание , зам. председател на „Околна среда и води“, член на Правната комисия в местния парламент. Преди това е зам. кмет на Община Русе „Комунални дейности“. Общински съветник от групата на ГЕРБ.

 Завършил е Право в Русенския университет и Стопанско управление  във  ВТУ Кирил и Методий.

Кандидат за народен представител в 44-то Народно събрание от листата на ГЕРБ.

 Женен, с едно дете.

   -   Как се чувствахте като законодател в парламента, помагаше ли в работата Ви юридическото образование?

    Като член на правната комисия, предвид факта, че в парламента се създават законите в държавата,според мен това е най-тежката от 22-те действащи комисии. Между 80 и 90 на сто от законопроектите минават през нея. Имах възможността да участвам активно в една от редките промени на Конституцията, новият закон за съдебната власт, промените в Закона за арбитражните съдилища, Законът за концесиите...

   -   Законът за концесиите не успя обаче да види бял свят, препъна се във ветото на президента Радев? Защо според вас той използва това си право?

   Мотивите са доста общи и показват непознаване на материята. Смятам, че президентът Радев е бил подведен. Дори коментарите на хора от тогавашната опозиция даваха примери с неща, които са извън обхвата на закона.

   Промените разширяват възможностите за публичното- частно партньорство. Както и по-големият период дава възможност за по-големи инвестиции във времето и по-голяма сигурност на инвеститора. Никъде, по никакъв начин се се е споменавало за „вечни“ концесии, каквито спекулации се появиха в публичното пространство. Сроковете трябва и ще се определят след изготвяне и представяне на финансов анализ.

   -   Имаше ли готови законопроекти, които ситуацията не позволи да бъдат гледани и приети?

     Основният закон, с който трябва да започне работа новият парламент, е този за борба с корупцията по високите етажи на властта. С еднаква важност е и промяната в Изборния кодекс. След Референдума, 2,5 млн. граждани заявиха ясно, че искат изборите да са мажоритарни.

   ГЕРБ има готов изготвен законопроект, изпълнавящ волята на избирателите. Не трябва да се пропуска фактът, че и на предстоящите избори мажоритарният елемент също присъства. Това е т.н. преференция, с която избирателите могат да определят кой да ги представлява в парламента. Както и да им даде право да отзоват своя избраник, ако не си изпълнява своите ангажименти.

   -   Кои други приоритети очертава управленската предизборна програма на ГЕРБ?

   Един от тези акценти е справедливостта. Това предполага бърз съдебен процес, задържане на лицата при произнасяне на присъдата.... Справедливо ще бъде и премахването на имунитета на народните представители, за да няма превилигировани. Конституцията трябва да се промени, като се отчете волята на избирателите и бъде намален броят на народните представители.

   -   Почти всички партии в предизборното говорене залагат на думата „икономика“. Каква е интерпретацията и при ГЕРБ?

   Повече от наложително е пред предстоящия мандат всички усилия и финансов капацитет на държавата да бъден насочен съм Северна България. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов този път се ангажира и чрез бившия финансов министър Владислав Горанов с само с три големи инфраструктурни проекта- единият от които е скоростият път Русе- Велико Търново. Добрата инфраструктура предполага и очакваните инвеститори и инсетиции да могат да стигнат до Русе и региона, който несъсмено е един отличен транспортен и икономически център. Това вече Южна България го доказва постоянно с привличане на нови големи чуждестранни инвестиции.

   -   Имате и икономическо образование, смятате ли, че бизнесклиматът в региона може и трябва да се подобри?

   Крайно време е да стане ясно, че Русе със своя потенциал като университетски град, трябва да търси и да привлича високотехнологични инвестиции. Вярно е, че трябва да се разкриват повече нови работни места, но това не трябва да става на всяка цена.

  Така младите образовани и можещи хора ще останат тук и ще развиват и свой бизнес.

   Много се обещава и много се говори за Дунава, но вече е необходимо реката да стане наистина предпочитано място за бизнес и за туризъм.

   Питахте за образованието ми. Именно то ми помага и дава правилни решения в работата ми в частния бизнес и заеманите публични длъжности.

   Само мога да дам пример с отличната работа по тежката и трудна задача Интегриран градски траспорт да може да може да бъде финализиран. Този пози процес отне много време за преодоляване за значителни трудности, ное един значим факт в полза на русенци.

   -   Няма как да не попитам за настроението, предвид представянето на ФК Дунав и успешното му класиране, предвид активността, която имахте в областта на спорта.

    Надявам се, че няма русенец, който да не е доволен от факта, че два месеца преди края на шампионата, нашите футболисти изпълниха програма „Максимум“. И това стана благодарение на общите усилия на фенове, футболисти, спонсори.