Тазгодишната кампания за избор на парламент, меко казано, беше странна. В нея нямаше сблъсък на идеи, но имаше опит предварително да се разпределят ролите, респективно да се предопредели изходът от изборите. Всичко се свеждаше до един имитиран личностен сблъсък между лидерите на двете основни партии, а останалите съзнателно бяха изолирани, което нито е демократично, нито европейско. Допълнителен привкус на особеност на тази кампания придава турската намеса във вътрешните работи и изборния процес в България. Това каза вчера президентът Георги Първанов /2002-2012/ на борда на пътническия кораб „Русчук“ на Дунавски драгажен флот, където бе закрита кампанията на коалицията АБВ-“Движение 21“ с пожелание в неделя да се гласува с номер 8 в бюлетината. Точно на този пасажер на 1 март бе дадено началото на предизборната кампания на коалицията от водача на русенската листа Кирил Цочев и следващия го Валери Иванов.
Ние предложихме силни имена в русенската листа за народни представители, с добри идеи за развитието на страната и очаквам те да бъдат оценени от русенските избиратели, посочи Първанов.
Стартирахме кампанията си в Русе на река Дунав и я завършваме на река Дунав, което никак не е случайно, защото нашият поглед е към голямата река и ангажирането ни към проекти за използване на хидроенергийния и плавателния й потенциал, каза Кирил Цочев и пожела на всички изборите в неделя да минат по вода за коалицията.
Темата за потенциала на Дунав е много важна за Русе и чуваме, че различни политически партии се опитват да я използват, но обикновено го правят така, както говорят и за другите си големи идеи - с много популизъм и малко познания. Давам само един пример. За разширението на Дунав мост преди 12 години беше изграден пункт на източната му страна, който и досега е неизползваем. С въвеждането му в експлоатация трафикът ще се регулира и огромните опашки пред граничния пункт ще бъдат премахнати. Работата за това е малка, просто трябва да се изрежат дърветата и районът да се облагороди, което не изисква много средства, трябва само волята и намесата на компетентен управленец. Това е един малък, но показателен детайл - време е във властта да влязат хора с познания и капацитет, а не такива, които да се учат. Парламентът не е училище, там е мястото на доказалите се в своята сфера, каза вторият в листата на коалиция АБВ-“Движение 21“ Валери Иванов, собственик на Дунавски драгажен флот, преминал през всички нива на фирмата и признат за един от най-добрите български експерти в бранша.
В сряда вечерта Георги Първанов и участниците в листата на АБВ-“Движение 21“ изложиха приоритетите на коалицията в Народното събрание и бяха аплодирани от пълния салон в Русенската опера.