След като преди 6 години бе несправедливо уволнен и обвинен в рекет и получаване на подкуп, граничен полицай осъди Прокуратурата на България за причинените му неимуществени вреди. Окръжният съд в Русе, пред който тогава 38-годишният държавен служител П.П. бе изправен заедно с още 13 негови колеги със същото обвинение, реши, че държавното обвинение трябва да му плати 10 000 лева за преживените срам, унижение и огромни притеснения.
Сагата тръгна на 20 януари 2011 година след операция на служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и Софийската градска прокуратура, под наблюдението на Върховната касационна прокуратура. Тогава бе установено, че в продължителен период от време 14 български гранични полицаи на ГКПП „Дунав мост“ при Русе са изнудвали за подкуп преминаващите през пункта чужди граждани. Те рекетирали предимно транзитно преминаващите шофьори извън Европейския съюз и си искали пари, за да не проверяват автомобилите им.
П.П. е бил сред 10-те негови колеги, които първоначално бяха задържани под стража за 72 часа, а по-късно освободени под парична гаранция. Всички те бяха уволнени от служба, за да не пречат на разследването, което за П.П. продължило четири години. В крайна сметка се оказало, че няма категорични доказателства към повдигнатото обвинение от прокуратурата и с постановление на съда през септември 2015 година делото било прекратено.
Този период от време се оказал особено труден за П.П., семейството му и близките му особено през първата година, когато бил без работа. П.П. имал заем, който трябвало да плаща за срок от 120 месеца, имал разходи по адвокати, още средства били нужни, за да си плати гаранцията, както и други плащания. През този период баща му, който бил пенсионер, но работел, давал заплатата си на сина си и плащал всички разходи по делата, които водел в София срещу уволнението си. П.П. започнал работа, но на половин работен ден за ниска заплата.
Според показанията на бащата, синът му се затворил в себе си заради накърненото му достойнство като държавен служител в системата на МВР.
С решение на Административния съд в София заповедта за уволнение била отменена през декември 2012 година. И към настоящия момент П.П. е служител на МВР.
Съдът е счел, че 10 000 лева обезщетение за неимуществените вреди, причинени на П.П. вследствие на повдигнатото му обвинение, което останало недоказано, са достойно възмездие.
Решението на Окръжния съд в Русе може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново.