Проект на споразумение между България и Румъния за създаването на ГКПП Русе-Гюргево - ферибот одобри вчера правителството. Това е важна стъпка към възобновяване дейността на фериботната линия Русе-Гюргево, което беше един от основните акценти в работата на бившия областен управител Борислав Българинов, а приемникът му Анатоли Станев продължи работата по него.
Рестартирането на фериботната връзка беше договорено на 28 януари в Русе на среща между вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндяну.
„Дунав мост в момента може да поема до 1500 пътни превозни средства дневно в една посока, а фериботната връзка ще може да поема още около 600. Това е почти 30% увеличение на капацитета на граничния пункт. Предвижда се фериботната връзка да разполага с буферен паркинг, така че да няма задръствания от автомобили“, обясни тогава министър Събев.