Толкова спокоен се чувствам тук, че имам чувството, че се завръщам у дома. Това признание направи световно известният руски виолист Юрий Башмет, който пристигна в Русе заедно със своя ансамбъл „Московски солисти“. Тази вечер и утре те ще изнесат два ексклузивни концерта в рамките на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Това ще стане 22 години след първото участие на виолиста и неговите музиканти на Мартенските, което пък е станало три години след създаването на ансамбъла. 
Чувствам се добре, приятно ми е да видя отново този площад, тази градина, този хотел, има само едно странно нещо - че си говорим с помощта на преводач, каза Башмет на пресконференция вчера. Ансамбълът финализира на русенския фестивал своето европейско турне, посветено на 25-ата годишнина на създаването на „Московски солисти“. Пристигаме след концерти в Италия и Швейцария, в Русе ще бъде апотеозът на нашия гастрол, каза Башмет. 
За фестивала той е подготвил две програми. Тази вечер от сцената на Доходното здание ще прозвучат единствената симфония на Георгий Свиридиво, творби на Стравински, Шнитке и Шостакович. Утре ценителите ще се докоснат до виртуозни изпълнения на композиции на Бах, Григ, Макс Брух, Такемицу, Моцарт, Чайковски, шостакович, Бенда и Росини. Солисти в първата вечер ще бъдат Юрий Башмет, Андрей Проскробко /цигулка/ и Алексей Найьонов /виолончело/, а в сряда вечерта - Башмет и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров.
Специално за русенската публика виолистът обеща да подготви току-що получения подарък за рождения ден на ансамбъла - творба от родения в Русе Емил Табаков, и на фестивала тя да прозвучи премиерно.