Избирателите имат право само на една грешка при попълването на бюлетината на вота на 26 март, предупреждават от ЦИК. На Фейсбук страницата си комисията дава указания какво следва, ако сгрешим при отразяването на предпочитанията си върху бюлетината.

Ако това се случи, избирателят има право да получи само още един път нова бюлетина. Гражданите трябва да проследят дали старата бюлетина се унищожава, като това трябва да стане без да се разгъва, а върху нея да се сложи надпис „сгрешена“. Тя задължително се подпечатва с печата на секцията и се подписва от председателя, секретаря и друг член на комисията, припомнят от ЦИК. Сгрешените бюлетини се описват в протокол на комисията и не се пускат в избирателната кутия.

Като част от разяснителната кампания на ЦИК в социалните мрежи, от комисията припомнят каква е била активността при предишните избори. През 2009 година тя е достигнала 60 %, а на предсрочният парламентарен вот през 2013 година е 51 на сто. Само година по-късно активността спада на около 49 %.

Преди дни пък стана ясно, че 25 574 са българите, които ще гласуват за първи път на този вот,, защото са навършили пълнолетие през тази година.