Неповторим артистичен подарък получи един от най-емблематичните музеи в Русе за своята 30-годишнина.
Музеят на градския бит, по-известен като Къщата на Калиопа е отворен по време на фестивала „Мартенски музикални“ дни на 14 март 1987 година, припомни вчера пред приятели и съмишленици директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. Специално по този повод бяха поканени двама виртуози на цигулката - Минчо Минчев и талантливият му син Николай Минчев, които изпълниха две творби от програмата на концерта си в понеделник.
В своята програма за фестивалното си участие Минчеви са включили творби за две цигулки на Жан-Мари Льоклер и рядко изпълнявания Луи Шпор и две произведения за цигулка и виола - на Моцарт и обработка на Йохан Халворсен на Пасакалия на Хендел. Така във втората част Николай Минчев ще продължи да радва публиката със своята старинна френска цигулка, а Минчо Минчев ще смени своя Страдивариус с виола, също изработка на френски майстори. 
Удоволствие, чест, радост - всичко, което човек може да каже по такъв повод, искам да кажа и аз за възможността да дойда тук и да свиря - на това свято за културата и за музиката място, каквото е русенският фестивал, каза пред журналисти Минчо Минчев. Нямам намерение да кръстосвам лък с Башмет - пошегува се той, предвид факта, че днес в Русе пристига великият виолист Юрий Башмет заедно със своя ансамбъл „Московски солисти“. И увери, че за него „Мартенски музикални дни“ е един от малкото фестивали, където човек може да достави и да получи истинска радост.