Д-р Йосиф Новаков е известен и уважаван русенски лекар-гастроентеролог. Под №4 в листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“, като представител на Гражданската квота. Д-р Новаков е роден на 11 ноември 1959 г. Завършил е Математическата гимназия в град Русе, а след това медицина във ВМИ – Плевен. Има специализации по вътрешни болести и ендоскопии в Медицинска академия – София. Сега е зам.-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ – Русе.

Д-р Новаков, защо приехте да влезете в листата на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ и да се кандидатирате за народен представител?

Честно ще ви кажа – много трудно направих този избор, защото аз не съм политик. Имам своята прекрасна професия и радостта от нея, когато заедно с пациентите ми успяваме да преборим болестта. Получих обаче подкрепата и куража на моите приятели и приех поканата, която ми отправи г-н Румен Христов, който е водач на листата и е един изключително почтен и разумен политик. Знаете, че за малко той не стана министър – председател, ако беше съставено правителство с мандата на Реформаторския блок. Има и още нещо – за себе си съм убеден, че идеите и промените, които предлагат от коалиция „ Реформаторски блок – Глас народен“ са реалистични, достижими и в полза на доброто на всички нас.

Как бихте се представили пред русенските избиратели?

Мисля, че много хора в нашия град ме познават добре. Живея в Русе от 50 години. От времето на стъклената будка и павираните улици. Израснал съм с прекрасните залези над Дунава. Родителите ми строиха Дунав мост и ТЕЦ-а. Повече от 30 години съм отдаден на лекарската ми професия. Децата ми са в чужбина.
 

Имате ли хоби, интереси. Как успявате да релаксирате след натоварените лекарски делници?

Обичам да прекарвам свободното си време сред природата. Обичам я. Страдам, когато я разсипваме, без да я възстановяваме. Често мисля за мостовете между миналото и бъдещето. Искам магическа пръчка, с която да изкореня мързела.

Каква диагнозата бихте поставили на България?

Силно изтощение, нуждаещо се от качествена и адекватна реанимация.

Има ли лечение?

Лечението трябва да бъде с реалистични и постижими идеи, позитивно мислене за бъдещето и добър отбор от верни на идеята хора.

Какви са приоритетите в здравеопазването, които коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ залага в своята програма?

На първо място това е въвеждането на електронното здравеопазване. Според мен, това е ключов въпрос, защото събирането,съхраняването и достъпността до персоналната здравна информация ще позволява на всеки човек лесен и сигурен достъп до системата на здравеопазване. Тази информация да бъде налична във всеки момент - както в доболничната помощ,така и в спешната помощ, в болниците и в аптеките.

Електронното досие, електронната рецепта и електронното направление ще доведат до бързо ограничаване на бюрократичните възможности, пестене на време и нерви. Медицинският персонал ще може бързо да се запознава с нужната информация, лесно да планира следващите крачки в диагностиката и лечението .

От друга страна, Министерството на здравеопазването и НЗОК, чрез електронната здравна система, ще знаят във всеки момент движението на здравните нужди и ще имат възможност за бързи и адекватни действия - планиране, контрол, подпомагане.

Разбира се, че електронната система трябва да се изгради така, че от една страна да бъде достъпна, а от друга – да бъде добре защитена. Убеден съм,че електронното здравеопазване е основният момент за реформиране и задължително условие за устойчивост на здравеопазването у нас.

Какво искате да кажете на избирателите от Русе и региона? Как ще ги убедите да гласуват за вас?

Ще се обърна към моите приятели, моите пациенти и съграждани с призива да гласуват. Непременно. А за кого – нека те сами да изберат. Ако аз съм техният избор – бих се радвал. За мен това ще бъде признание и огромна отговорност, която съм готов да поема пред тях. Всеки,който ще гласува за мен, съм сигурен, че ще е човек, който ме познава. А всеки,който ме познава знае, че аз не давам напразни обещания, но правя всичко възможно, за да си свърша работата по най-добрия начин. Когато дам дума я изпълнявам. Моята професия е да помагам на хората. Правя го като лекар, ще го правя и като народен представител.