През последните години бяха извършени няколко съкращения на служители в министерството. В много от отделите се забелязва недостиг на кадри, като в Агенцията по градушки, БАХБ, където дори се използват частни фирми. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков.

Бозуков даде за пример изработването на кодекс за поземлените отношения: "Всички са наясно от необходимостта от такъв кодекс. Смущаващо е, че министерството има капацитет да извършва поне половината от тази дейност. Там има известни нарушения в срока на изпълнение, който е отложен и има 20 страници забележки."

Почти във всички структури на министерството е имало нарушения в Закона за обществените поръчки, има възлагане на външни фирми, но в много случаи, както в Изпълнителната агенцията по горите голяма част от нарушенията са свързани с финансовата дисциплина и липса на контрол, допълни Бозуков пред БНТ.

На въпрос защо администрацията се оказва толкова неподготвена, Бозуков отговори: „При честата смяна на властта всяко едно правителство иска да си назначи свои хора. Но много от действията на предишните правителства са необясними. Аз мога да обясня моите."

Бозуков заяви, че най-сложна е ситуацията в „Напоителни системи“: „Там е установено, че за шест месеца бившият изпълнителен директор е повишал задълженията на дружеството с 5 млн. лева. Освен това си е самогласувала заплата от 6 хил. лв. и е съвместявала две длъжности – изпълнителен директор и председател на Управителния съвет, като за втората длъжност е взимала още 2 хил. лв. Бих го разбрал, ако това беше печелившо дружество, но то е на ръба на фалита. Новият изпълнителен директор е една млада жена, която опровергава теория за политически чистки.“

Припомняме, че на 14 март министър Бозуков предаде на прокуратурата две скандални обществени поръчки за юридически услуги за почти 1 млн. лева. Те са свързани с т.нар. Кодекс за поземлените отношения. Единият договор е за анализ на режима на земеползване, а другият е за изготвяне на проект на нормативен акт с работно заглавие "Кодекс за поземлените отношения".

„Договорите са сключени с една и съща външна адвокатска кантора, въпреки че министерството разполага с експерти и административен капацитет да се справи и с двете задания”, каза Бозуков.