Учат баби и дядовци на буквите както първолаците.

Броят на неграмотните възрастни у нас е намалял с приблизително 14 145 души до около 98 633. По последни данни на НСИ като такива са се самоопределили 112 778 нашенци през 2011 г. Над 14 хил. обаче са преминали успешно курсове за ограмотяване по европроекта „Нов шанс за успех“ за периода 2011-2015 година, което е 12,5% от общия дял на невежите, отчетоха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Целта е след новите дейности по инициативата делът на неграмотните да се намали с общо 25%. Това съобщи шефката на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова по време на семинар, посветен на проекта „Нов шанс за успех“. Новата фаза е стартирала през септември миналата година и вече 3343 неграмотни възрастни са тръгнали на училище, за да се учат да четат и пишат също както първолаците. Курсовете вече са започнали в 123 школа, като са формирани общо 263 групи. Целта е през курсовете за ограмотяване да преминат общо 10 000 лица до края на 2018 година, като 80% от тях да ги завършат успешно. Става дума за лица над 16 години, които нямам базисни умения като четене, писане и смятане, но имат желание да наваксат пропуските и достигнат елементарно ниво на грамотност. В проекта могат да се включат и лица с начално образование, които искат обаче да завършат основно. Възрастните, които вече се обучават, учат по материал, заложен в началното образование – от първи до четвърти клас. Ако преминат курса успешно и издържат изпита,

те ще получат удостоверение за завършен курс за ограмотяване

по подобие на свидетелствата, които децата взимат след завършен начален етап, обясни експертът по български език от МОН Милена Иванова. Тази стъпка ще им даде възможност да продължат обучението си и в прогимназиален етап. Новият проект ще се изпълнява в рамките на 27 месеца до края на 2018 г., като бюджетът му е в размер на 25 милиона лева. По него са предвидени два основни курса. Първият е за ограмотяване на възрастни с уроци от началния етап и е с хорариум 600 учебни часа. Вторият пък предвижда обучение в прогимназията за по-напредналите. Те ще изучават материал от V, VІ или VІІ клас. Този курс е с хорариум 360 учебни часа за всеки отделен клас или общо 1080 часа. Обучението ще се провежда по адаптирани учебни планове. Те включват изучаване с редуциран хорариум на общообразователните учебни предмети

с изключение на музика, изобразително изкуство и физическо възпитание

и спорт.

В обученията могат да се включат лица над 16 години. На чиновете сядат както лица между 20 и 30 г., така и баби и дядовци. Инициативата е отворена и за бежанци и емигранти, обясни Евгения Костадинова. До момента обаче те не са участвали в проекта.

Дават им по 4 лв. на ден стипендия, за да влизат в клас

Неграмотните възрастни, които се учат да сричат и смятат по европроекта "Нов шанс за успех" получават по 4 лв. на ден стипендия за присъствие в класните стаи.

Освен това им се поемат и разходите за път в случай, че училището, в което се провежда курсът, е извън населеното им място. Ако завършат успешно обучението, получават и награда за успех в размер на 55 лв.

В една група по проекта може да има минимум 10 и максимум 15 пораснали ученици.

Три поколения от едно семейство учат заедно

Три поколения от едно семейство са ходели на училище по едно и също време. Такава е историята на 28 годишната Лилия, която е преминала курс за ограмотяване в СУ "Отец Паисий" в Самоков. Тя е трябвало да наваксва знанията и уменията, които придобиват учениците до 4 клас като четене и писане.

В проекта "Нов шанс за успех" са се включили и съпругът и свекърва й, от които тя всъщност взима пример и също се записва. Детето й пък е трети клас и също ходи на училище. Това стана ясно по време на представяне на дейностите по проекта в СУ „Отец Паисий“.

„Срамувах се, че мама не може да чете и пише, когато не ми позволяваха да попълвам нейни документи, защото съм непълнолетна“. Това пък разказа осмокласничката Миглена. Майка й Истиляна, която е на 35 години, вече е завършила курс за ограмотяване, който включва материала от 1 до 4 клас. Така в случая дъщерята е по-образована от майката. Истиляна обаче има желанието да продължава да учи и да наваксва знанията в прогимназията.

22 годишната Надя, която също е учила в школото в Самоков, пък вече има свидетелство за завършено основно образование и иска да вземе шофьорска книжка.

Броят на неграмотните по данни на НСИ:

1992 г. - 152 955

2001г. - 132 888

2011г. - 112 778