Нишка по нишка скандалът около запечатаната „Русенска корабостроителница Запад“ започва да се разплита. Според назначения от КТБ временен синдик Росен Милошев е направена схема, при която през май 2016 русенското предприятие е било отдадено под наем на фирма със същото име, но със седалище в град Ямбол за 2000 лева на месец, като към нея се препращат приходите на завода. 
Ямболското акционерно дружество е регистрирано още през 2012 година, но не може да се каже дали през цялото време е имало активна дейност. В неговия съвет на директорите влизат баща и син Иван и Костадин Гущанови и Станимир Нешов, съответно на 54, 28 и 38 години. Председателството е поверено на най-младия член Костадин Гущанов.
Схемата е много проста и елементарна - цялото предприятие „Русенска корабостроителница“ е отдадено на „Русенска корабостроителница“ АД град Ямбол за 2000 лева на месец и cамо за да разберете нищожноcтта на тази цена, която е 48 000 лева на година, ще кажа, че данък сгради и такса смет на година са в размер на 97 000 лева /8083.33 лева на месец - б.р./, каза за БНТ 2 Милошев. По думите му така се заобикаля законът и се източват и малкото приходи на предприятието. Договорът е направен така, че да не се плащат никакви задължения - нито осигуровки, нито ДДС, нито ток, нито вода, а тези неща се трупат на „Русенска корабостроителница Запад“ в Русе. По тази схема, по която те го правят, едно дружество прибира приходите, а разходите остават за друго дружество и за неговите кредитори, допълни още синдикът. 
Корабната в Русе има 70 млн. лева задължения, но те нарастват с около 100 000 на месец, докато тя е запечатана и не работи. 
Тревога, че предприятието ще остане без клиенти и работници, ако стои запечатано повече от месец, изрази в писмото си до гражданите преди ден шефът на „Русенска корабостроителница запад“ Митко Димитров.