Лекари, адвокати и други високообразовани специалисти са новите жертви на компютърните престъпници, съобщават медиите в Белгия.

Хакерите вече се преориентират от изнудване на случайни потребители на интернет към хора, които са платежоспособни и не искат неприятности.

Най-разпространеното в момента компютърно престъпление е изпращането на имейл за неплатена сметка, схема добре позната и у нас.

Потребителят трябва да кликне върху линк, за да види подробностите. Когато го направи, получава съобщение, че информацията от компютъра му, както и мрежовите му файлове и дори тези от външни устройства, е криптирана и за да си я върне, трябва да плати на хакерите. В противен случай тя ще бъде унищожена.

Сумата е в биткойн - електронна платежна единица, с която преводите се извършват без посредник и са необратими. Размерът на исканата сума се равнява на около 500 евро.

Дава се и подробна информация как да бъде извършено заплащането. След като сумата бъде преведена, файловете се декриптират и потребителят може да ги ползва отново.

Тактиката не е нова, но сега престъпниците се свързват с хора, които според тях са в състояние да платят, предупреждава белгийската полиция.

"Доскоро хората биваха атакувани на случаен принцип. Сега престъпниците използват фишинг към определени сектори или групи като адвокати, юристи, лекари и други медицински специалисти", казва пред тв VTM Рафаел Лондърли от отдела за компютърни престъпления във белгийската федерална полиция.

Инспекторите съветват да не се отварят имейли от непознати адреси, а ако компютърните файлове бъдат криптирани, да се потърси специалист, преди да се плаща.

"Подайте оплакване до полицията и опитайте да почистите системата си и да си върнете данните от бекъпа на компютъра. В никакъв случай не плащайте", съветва Лондърли.