Сървърите на пловдивски и карловски компании са в списъка с IP адреси, качени на сайта на "Уикилийкс" в секцията "Трезор 7", съобщава "Марица". Под това наименование преди няколко дни организацията публикува документи, в които се твърди, че ЦРУ е пуснало зловреден софтуер, чрез който е следило хиляди телефони и смарт телевизори на обикновени потребители. В списъка с хиляди IP адреси от целия свят, има и 150 от нашата страна.

Разследването на изданието откри такива от Пловдив, Карлово, Пазарджик и Раковски. 

Два от адресите са регистрирани на пловдивската фирма „Нетгард”. Според представянето тя разполага със собствена информационна мрежа в града, три независими линии до София, две такива връзки към международния интернет и десетки споразумения за размяна на локален трафик с фирми и организации, базирани в София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали, Момчилград, Свиленград, Русе.

След репортерско запитване вчера, системният администратор Стефан Саръев направи проверка и съобщи, че единият IP е на DNS сървър на компанията, част от мрежовата инфраструктура. 

„Имаме много добри защити и мониторинг за атаки. Не е възможно да сме имали пробив”, коментира специалистът. Той допълни, че другият адрес е неизползваем от години. Периодът, в който според "Уикилийкс" устройствата са били атакувани, е неизяснен.
Саръев обясни, че в годините назад адресите е възможно да са били използвани от потребители, може на тях да са били инсталирани софтуери като „ТОР”, който отваря вратата към дийп и дарк уеб и затваря вратата на сигурността. 

Аналогичен е случаят и с карловски интернет доставчик - фирмата „СатНет”. Цеца Вангелова, която е ръководител IT в компанията, провери двата адреса, попаднали в списъка на "Уикилийкс".

Оказа се, че единият е на сървърен компютър, а другият - неизползваем. „Разполагаме с добра система на контрол и силни защити. Не е отчетена атака”, категорична бе Вангелова. Тя допълни, че не вярва особено на този тип „скандални разкрития”. Според нея сигурността в интернет никога не е стопроцентова.

Една от българските фирми, чийто IP бе в списъка на "Уикилийкс", беше на фирма "Лирекс" - компанията, която предлагаше да достави машинките за гласуване на предсрочните парламентарни избори.  

Файловете, въведени под името "Трезор 7", взривиха общественото мнение в последните дни. Според Уикилийкс те са използвани за атаки към трети компютри или системи. Специалисти коментират, че едната възможна цел е откриването на пропуски в кодовете, а другата е използване на сървъри за пренатоварване на сайтове в мрежата - когато трафикът се пренатовари, страницата се срива. Според експерти от бранша "зомбирането" на компютрите се засича трудно и най-често не се открива.
IP е ЕГН на компютъра

IP адресът е уникален номер за компютърните устройства, подобен на ЕГН-то при хората. Той играе ролята на мост между устройствата, когато изпращат информация през интернет или локална мрежа. Името идва от използвания иИнтернет протокол (IP).  

Да вземем за пример IP адреса 207.142.131.236. Получаването на тези числа от домейн адреси, написани в една по-разбираема за човека форма, като например www.wikipedia.org, се извършва от Система за имена на домейни (DNS). Този процес е известен като преобразуване на имената на домейни към IP адрес.