Работниците от „Русенска корабостроителница запад“, както сега последно се нарича Корабната, трети месец не са получавали заплати, а втора седмица вече нямат достъп до предприятието, тъй като производствените бази и оборудването в тях са запечатани от частен съдебен изпълнител по нареждане на съда, оплакаха се служители. Вчера преди обед те се събраха пред затворената сграда на корабостроителницата, за да изразят недоволството си и да потърсят обяснение за създалата се ситуация. От миналия петък не сме на работа, никой нищо не ни обяснява, не знаем в какво положение сме. Навсякъде е запечатано, не можем да влезем, не ни пускат и никой нищо не казва. Залепили са уведомлението от частния съдебен изпълнител Милкана Македонска, но никой не дава обяснение. Цяла седмица изчакваме преговори със съдебния изпълнител. Договорите ни не са прекратени, но не знаем как ще ни водят тази седмица, платена или неплатена отпуска. Докога ще продължава това нещо, все се оправдават, че водят преговори с частния съдебен изпълнител, но не виждаме къде и как събеседват и как решават проблемите, коментира Галина Стоянова, която е кранист в предприятието. 
Работниците не са получавали заплати от декември, когато са им дадени само 40-45% от възнагражденията. 
През януари и февруари - нищо, и обяснението е, че нямат пари. Къде са парите, не знаем. Оправяме се със заеми, но докога ще е така, банките ще чакат ли, негодуват хората. 
Предходната седмица имахме повече поръчки и имахме голяма надежда, че с усилената работа ще наваксаме и ще останем поне с една заплата назад. Това беше уверението и на директора, че ако започнем да работим, ще се изчисти една заплата, но уви. Не се случи така, а дори стана още по-зле. Не можем да разберем каква е целта на това затваряне, имаме поръчки и по този начин ще загубим клиенти. Целта е да се унищожи окончателно корабостроителницата, каза Тодор Манолов. 
Синдикалният лидер на корабостроителницата пък е бил уволнен от работа още през ноември и оттогава служителите сами се опитват да си търсят правата. Вчера те са се свързали с кмета Пламен Стоилов, който ги е уверил, че ще им съдейства. Работниците подадоха сигнал и до Инспекцията по труда, а от КНСБ също се ангажираха с проблема им. Днес те имат среща и с областния управител Стефко Бурджиев.