Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) вече спира от движение асансьори, в които липсва тъй нареченият GSM комуникатор, научи „Утро“. Първите потърпевши са живеещи в блокове в централната част на града. Срокът за монтиране на разговорно устройство, с което от кабината да се осъществява мобилна връзка с поддържащата фирма, изтече в края на миналата година. В повечето входове с асансьори обаче такива модули все още няма. 

Комуникаторът струва 250 лева и е нормално тази инвестиция, която е напълно безсмислена при положение, че всеки има телефон в джоба, да бъде отлагана от домакинствата до последно. Вече е ясно, че прошка няма да има и нито стари, нито нови министри имат желание да ни спестят този разход. Хубавото е, че ДАМТН известява поне месец по-рано кога ще проверява асансьора в рамките на задължителния годишен технически преглед, а доставката и монтирането на устройството не отнема повече от десетина дни. Така че етажната собственост има време да реагира. Но където парите трябва тепърва да се събират, може да се появи проблем. Добре е обаче да не се стига до спиране на асансьора, понеже тогава входът трябва да брои още 70 лева за повторен преглед. Таксата изглежда доста скъпичка и несъразмерна с разходите на агенцията за тази „услуга“ - съответният инспектор (който получава и заплата за тази си работа) просто трябва да отиде и да погледне в кабината дали устройството съществува и работи. А за регламентирания годишен технически преглед, при който се проверява всичко по асансьора, броим „само“ 40 лева.
GSM комуникаторът в асансьора означава и поскъпване на асансьорната поддръжка с поне 5 лева на месец. Това е таксата, която се плаща на някой от мобилните оператори, чиято SIM карта ще ползва устройството. За активирането им се изисква подписване на 2-годишен договор. Хубавото е, че няма да се налага някой от живеещите във входа да се жертва и да подпише договора - постигнато е споразумение титуляр по него да е поддържащата асансьора фирма. Освен таксата от около 5 лева тя вероятно ще калкулира в цените си и допълнителната работа по поддържане на 200-300 SIM карти (колкото са абонатите й), събиране на пари и ежемесечно плащане на същия брой сметки при мобилните оператори. Последните са и най-облагодетелствани от безсмислената операция „GSM комуникатор“. За сметка на нарасналите харчове на домакинствата и увеличената работа на поддържащите фирми, „МТел“, „Виваком“ и „Теленор“ ще прибират за 3000 асансьори в Русе по 15 хил. лева месечно или 180 хил. лева годишно. За цяла България са 120 000 асансьора - 600 хил. лева месечно или 7,2 млн. лева годишно. На печелившите честито!