Първите първи класове с деца, които ще изучават засилено изобразително изкуство и български народни танци, ще постъпят тази есен в Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“. Това е новото в приема в нашето училище за тази година, посочва директорката на НУИ Мария Дуканова. И обяснява: „Така ще направим едно своеобразно „затваряне“ на целия кръг - с ученици от първи до 12 клас във всичките ни творчески специалности: класически танц, музикални инструменти, български народни танци и изобразително изкуство. Опитът ни в тази посока с децата, които изучават инструменти и танцуват балет, ни е убедил колко важно е учениците още от мънички да започнат да усвояват поетапно умения и да натрупват познания. Така децата не просто научават много за изкуството, а направо го живеят в своите часове. И за нас - и за преподавателите, и за родителите, е видно, че така моженията на тези момичета и момчета стават много повече“. 
Не остават никакви съмнения в полезността на това - децата от малки да навлизат в пространствата на изкуството. Нещо повече - 
за хлапетата това е нещо нормално, присъщо и в никакъв случай не ги натоварва прекалено
дори напротив. Просто те продължават да живеят в света на красивите приказки, които получават допълнителни цветове, багри, звуци и движения в часовете по съответните дисциплини. От първи до четвърти клас децата в НУИ изучават всички общообразователни предмети, както във всяко друго училище, плюс допълнително английски, и успоредно с това - танци, хореография, рисуване, както и съответния музикален инструмент, ако детето е избрало това. Така при нас те хем получават всичко, което биха получили в другите училища, хем си изработват артистична нагласа и развиват тези свои дарби, казва директорката. 
Разбира се, никой и по никакъв начин не упражнява натиск върху малките деца и
не им натрапва нито свръхизисквания, нито свръхочаквания
че от тях непременно ще израснат гениални артисти. Но дори и да не се развият в бъдеще като музиканти, танцьори или художници, тези деца завинаги ще развият своите сетива за изкуството, казва Мария Дуканова. Така те ще пораснат едни прекрасни зрители, слушатели, ценители - бъдещата запозната и взискателна публика на артистичната продукция, убедена е тя. Присъствието на изкуствата в учебната програма помага на децата да развият друг тип сетивност, така те виждат света по-колоритен, представите им стават много по-богати, въображението им дава много повече варианти, които по-късно са полезни и в реалния живот, смята Дуканова.
Родителите, които ще изберат този тип обучение за своите деца, 
трябва да подадат документи в Училището по изкуствата от 27 до 31 март
На 18 и 19 април за тях ще има безплатни консултации, които ще предхождат трите дати за проверки на способностите. Това са именно проверки на способностите, а не изпити, категорична е Мария Дуканова. На 19 април е проверката за децата, които ще изучават класически и български народни танци. Задачките са простички и трябва да покажат пластичността на детето и неговия усет за импровизация. На 20 април тестват способностите на тези, които кандидатстват с музикални инструменти и народно пеене - самите специалности подсказват в какво ще се изразява проверката. 22 април е датата за децата, които искат да учат изобразително изкуство. Малките кандидати трябва да нарисуват фигурална композиция по зададена тема, като сами изберат материалите и сюжета. 
Първите ни ученици, които учат при нас от първи клас музикални инструменти и класически танц, вече са в десети клас, казва директорката. Те са ни 
най-сериозният аргумент да обявим тази година приема на първолаци и в другите две специалности
обяснява тя. „Този на практика индивидуален подход, който прилагат към децата нашите квалифицирани преподаватели, помага на малките ученици да разгърнат още в ранна възраст дарбите си. Това дава възможност да се работи задълбочено с тези, които определено показват талант, други от децата пък могат да се преориентират, като заложат на друго изкуство. Но усещането за конкретни задачи, с които децата се справят добре, им създава и чувството за удовлетворение и за конкретни техни малки победи - а това е от особена важност за тях. Така ги учим, че всеки техен покорен връх е една малка точка от голямата цел, която преследват“, казва Мария Дуканова. И към тези позитиви добавя още един: освен всичко останало, първолаците постепенно израстват като една артистична общност, с усещането за принадлежност към голямата красива територия на изкуството.