Независимо дали става въпрос за добри или лоши новини, хората предпочитат да остават в неведение за бъдещето. Според проучване сред над 2000 души 85% от тях не биха искали да знаят дали бракът им ще завърши с развод, докато сходен процент предпочитат да не разбират кога ще умрат.

Същата тенденция е валидна и при положителните новини, пише британският в. „Гардиън“, позовавайки се проучване на института „Макс Планк“.

„Живеем в свят, където идеята е, че повечето информация е винаги по-добре и голяма част от технологиите... целят да уловят бъдещето, така че то да стане колкото се може по-сигурно. Това проучване цели да покаже, че хората не искат това“, заяви Герд Гигеренцер, съавтор на изследването.

То се базира на данни от две изследвания – в Испания и Германия, в които на доброволците са им зададени пет въпроса за положителни и пет въпроса за отрицателни събития в живота им. От тях е станало ясно, че 88% от германските доброволци не искат да знаят кога ще умрат, 87% не искат да знаят дали бракът им ще се провали и 90% не искат да научават кога партньорът им ще умре.

В същото време 59% не искат да знаят какво ще получат за Коледа, 57% не искат да знаят дали има живот след смъртта и почти 77% не биха искали да научават резултатите от футболен мач, преди да са го гледали.

Само 1% от анкетираните искат да знаят отговорите на всички въпроси, зададени в рамките на изследването.

Според авторите тези резултати подкрепят идеята, че запазването на елемента на изненадата, се корени в общата цел за избягване на чувството на съжаление.