Във връзка с появилите се медийни публикации и запитвания от средствата за информация, министър-председателят нареди необходимата проверка и разпространяването на коректна информация по темата за специализирания транспорт, осигуряван от Националната служба за охрана, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според действащия от 1.11.2015 г. Закон за Националната служба за охрана (НСО), раздел II, списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Чл. 21 от закона уточнява, че „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата“.

С решение на Министерският съвет от април 2016 г. е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО.

Позицията на проф. Огнян Герджиков, министър-председател на служебното правителство, е, че право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност. Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон.