Руският пазар става все по-труден за българските производители на храни и напитки, а в резултат на санкциите братушките все повече разчитат на родно производство, разраснало се вследствие на намалялата конкуренция. Това е картината според участниците в завършилото преди седмица изложение „Продекспо“ в Москва, в което участва и „Винпром Русе“.
„Беше едно много по-събрано изложение, с по-малко фирми от чужбина и повече руски производители на храни и напитки. Участниците от България бяхме четири със щанд, финансиран по европрограма. Показвахме само и единствено качествени вина, които не са типични за Русия“, разказа изпълнителният директор на „Винпром Русе“ Наталия Къснеделчева. 
Според нея, основен фактор, затрудняващ продажбите в Русия, е намалялата покупателна способност на населението. Рублата е поевтиняла значително спрямо долара и еврото и макар в последните месеци да се е стабилизирала на ниво около 60 рубли за евро, повечето храни и напитки са поскъпнали с 30-40% и са останали на това ниво. Кризата с валутата е ударила дребните вносители и сега основни партньори са големите търговски вериги. Те имат по-големи възможности да диктуват правилата и затова условията за производителите от чужбина се влошават, например се налагат по-дълги срокове за плащане. В момента върви прелицензиране на производители и импортьори, а от началото на тази година акцизът за обикновените трапезни вина е увеличен двойно. 
Всичко това удря спирачки на българския износ на вина за Русия, който е паднал от 16-18 милиона литра преди години до 3,3 млн. литра през 2016 г. „Хубавото е, че от тези 3,3 млн. литра, около 850-900 хил. литра са наши, на „Винпром Русе. Много наши колеги се отказват от този пазар заради многото проблеми, но ако сега напуснем Русия, после няма да можем да се върнем поне 10 години“, каза Къснеделчева.
А присъствието на българското вино в Русия и сега не е твърде значително. Според последните данни, 37% от вноса държи Испания, 32% - Италия, 25,5% - Франция, а България заема 1,88% от пазара.
Въпреки всички трудности, Къснеделчева очаква „Винпром Русе“ да запази позициите си в Русия. Дружеството има отдавнашни партньори там и всички те са потвърдили ангажиментите си, договорени са асортименти и цени. Русенският производител има и два нови клиента, един от които импортьор N2 в Русия. Предвижданията са за повече продажби на по-луксозни вина, за които промяна в акциза няма. 
2016 г. беше добра за нас във финансово отношение, надявам се да я повторим и тази година, каза Къснеделчева.