"Син кит", това е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руската социална мрежа "ВКонтакте", която се разпространява и вече засяга деца в бившите съветски републики и дори Румъния.

Играта действа подобно на секта, която привлича тийнейджъри чрез социалните мрежи. Щом се включат в групата с тях се свързва т. нар. "син кит" - гуру, който им дава 50 задачи за 50 дни, пише Life.ru, цитира "Дарик".

Първоначално те са за различни екстремни действия, като ранно ставане, изкатерване на кран, ходене по парапет. Детето трябва да снима всяка такава задача с мобилния си телефон и да я сподели в групата в социалната мрежа. Така гуруто, който често също е тийнейджър, постепенно поема контрол над живота на жертвата, разрушавайки обичайния му ритъм.

Следват задачи, свързани с нарушаване на обществения ред, насилие и самонараняване. От жертвите се иска да крадат, да нападат други деца или да изрисуват с бръснарско ножче син кит на ръката си.

На 50-тия ден се дава последната задача, която е за самоубийство със скок от високо, хвърляне под гумите на автомобил, прерязване на вените, обесване - зависи от желанията на т.нар. "син кит", пише за играта и FТimes.ru.

При отказ да изпълняват задачите децата са заплашвани с насилие или с убийство на техни близки, включително и с абсурдни заплахи, като например че "синият кит" знае IP адреса им и по-него може да открие къде живеят.

До този момент предполагаемите жертви на играта в Русия и бившите съветски републики са над 200, а други стотици деца са наранени. Само на територията на Руската федерация възможните жертви са 130 за периода ноември 2015 - април 2016 г., според "Известия".

През май м.г. руските власти арестуваха Филип Будейкин на 21 години, който е предполагаемият автор на играта, подтикваща към смърт. Той е обвинен за подбуждане към самоубийство на 15 деца, съобщава "Спутник". Въпреки ареста му, неговите последователи продължават да разпространяват играта в социалните мрежи.