Днешният ден е паметен за Българската православна църква и за еврейската общност в България, защото това е първата и историческа среща на българската еврейска общност с патриарха на БПЦ. Това заяви Западният и средноевпорейски митрополит Антоний.

Поводът ни връща години назад, за да си припомним подвигът и себежертвата на тогавашните предстоятели на Българската православна църква - екзарх Стефан и Неофит Видински, който е бил заместник-председател на Светия синод и подвигът на пловдивския митрополит Кирил за спасяването на българските евреи от депортация - един акт на християнска любов и на човечност и любов към ближния, защото Христос казва, че "няма любов по-голяма от тази човек да положи душата си за ближните".

На тази среща са поставени няколко задачи, които са най-вече във връзка с популяризиране на този акт на милосърдие и състрадание към ближния пред подрастващата младеж по целия свят.

Обсъден бе и въпросът Видинският митрополит Неофит да влезе в числото на праведниците, каквито са и екзарх Стефан и патриарх Кирил. "Щастливи сме, че можем в този ден да припомним на цялата общественост за ролята на БПЦ в едно трудно време, когато не е било толкова лесно да се противопоставиш на силните на деня, но пък това противопоставяне е било свързано преди всичко с закрилата на ближния и зачитането на правото на свобода и правото на живот на тези, с които живеем на една земя”, каза още митрополит Антоний.

Александър Оскар - лидер на еврейската организация “Шалом” благодари на БПЦ за това, което се е случило през Втората Световна война в едни от най-мракобесните времена в човешката история. "Изключително емоционален е моментът, тъй като в залата зад нас Светият синод е заседавал и единодушно е взел решение да се противопостави на депортацията на своите братя и сестри от еврейски произход”, каза Александър Оскар.

Българската еврейска общност винаги е била неделима част от ългарското общество и ПБЦ тогава и сега, го показва с действията си. „Уверен съм, че нашите взаимоотношения ще продължат да се задълбочават и ще положим усилия както в България, така и по света делото на БПЦ да стане достояние и да има възможност всеки човек, който е направил нещо за спасяването на българските евреи да получи своето признание”, каза той.

Александър Оскар се надява да бъдат възпитани младите поколения на тези морални ценности, които са водили българския народ през вековете и благодарение, на които българските евреи са били спасени.