Любителите на книгите могат да отварят шампанското! Ново проучване е открило, че хората, които четат книги, живеят повече от хората, които не го правят.

Учени от университета в Йейл разпитали 3 635 участници над 50-годишна възраст относно навиците им, свързани с четенето. От информацията, която получили, те разделили хората в три групи: нечетящи, хора, които четат по-малко от 3.5 часа на седмица и хора, които четат повече от 3.5 часа на седмица. Учените следили всяка група за период от 12 години. Най-много четели жените с университетско образование и по-високи доходи.

В хода на проучването, учените открили, че двете групи на четящите хора живеели по-дълго от онези, които не четат. Четящите, които прекарвали повече от 3.5 часа седмично над книгите, доживели средно с 23 месеца повече от хората, които въобще не четат. По-голямата продължителност на живота се отнасяла за всички четящи участници, независимо от други фактори като пол, заможност, образование или здраве. 20-процентното намаляване на смъртността чрез дейност, при която няма движение, е впечатляващо.

Останалата част от резултатите са дори още по-добри.

"Сравнени с нечетящите, четящите живеят с 4 месеца повече" и то на възраст, в която 20 % от техните връстници умират. "Четящите също така са с 20 % по-малко застрашени от смърт през 12-годишния период, сравнено с нечетящите."

"Нещо повече, нашите анализи показват, че четенето на книги дава значително преимущество за оцеляване, сравнено с четенето на периодични издания."

Това означава, че именно четенето на книги, а не четенето като цяло увеличава продължителността на живота. Причината за това е, че четенето на книги включва повече когнитивни функции. Четенето засилва тези функции и помага за запазването на когнитивната способност на мозъка.

Като всеки любител на книгите вероятно знаете, че четенето включва два когнитивни процеса: дълбоко четене и емоционална връзка. Дълбокото четене е бавен процес, при който четящият се свързва с книгата и се опитва да я разбере в собствения й контекст и в контекста на външния свят. Емоционалната връзка се случва, когато четящият се вживява в героите, което насърчава социалните му възприятия и емоционалната му интелигентност. Тези когнитивни процеси са цитирани от екипа от Йейл и използвани като маркери за това изследване.

По-дългата продължителност на живота на четящите хора може да се обясни и с намаляването на стреса и подобряването на цялостното здравословно състояние по време на четене.

Е, коя е следващата книга, която ще прочетете?