Година и два месеца ще излежи в български затвор 30-годишният Иван Църа. Молдовецът, който има и румънски паспорт, бе хванат на 23 юли миналата година с 2 милиона контрабандни цигари за 750 000 лева, педантично подредени в хитри тайници на товарно „Рено“. Слабото място в канала обаче се оказа фактът, че макар и скрити, цигарите тежат. Тъкмо заради разликата в теглото на преминаващия два пъти без официален товар през Дунав мост камион русенските митничари го пратиха на пълна проверка, където бе разкрита измамата.
Започналото следствие установи, че за 8 месеца Иван Църа е влизал у нас през Дунав мост поне 33 пъти, а задържането на молдовеца доведе и до разкриването на депото, което го захранило с незаконната пратка. Това се оказа склад на бившия зам.-шеф на НСС и ДАНС Иван Драшков, в който бяха задържани още 1 500 000 нелегални цигари за над 560 000 лева. Самият Драшков заяви, че наистина притежава склада, но го е дал под наем  и няма представа за какво е бил използван.
По време на явяването му пред съда за разглеждане на мярката му за неотклонение Църа бе подкрепян от бременната си съпруга, която не криеше сълзите си при вида на окования си в белезници мъж. Първоначално бъдещият татко реши да отрича, че е знаел за контрабандния си товар, но по-късно явно е размислил. Издадената му присъда е следствие на пълни самопризнания и договореност за санкцията между него и прокуратурата, която е одобрена от съда и вече е в сила.