Иван Църа, който на 23 юли миналата година бе заловен да превозва рекордно количество контрабандни цигари, застава пред съда. Русенската районна прокуратура вече внесе обвинителния акт срещу чужденеца с молдовско и румънско гражданство и ако бъде признат за виновен, го заплашва затвор от две до осем години.
29-годишният Иван е влизал през Дунав мост в България поне 33 пъти в рамките на 8 месеца. Тази справка за периода октомври 2015-юли 2016 година представи в съда прокуратурата по време на гледане на мярката му за неотклонение през август, на което присъства и бременната му съпруга.
Румънският камион бе проверен на рентген заради съмнение, че автомобилът прави празен курс, а е по-тежък от обичайното. Съмненията му се оказали съвсем основателни - в тайник, който преграждал част от ремаркето до кабината, били натоварени 2 милиона цигари за 750 000 лева. Благодарение на тази находка след няколко дни беше разкрито и хранилището за контрабандната стока, в което са задържани още 1 500 000 нелегални цигари за над 560 000 лева. То се оказа в склад в софийското село Нови хан, собственост на бившия зам.-шеф на НСС и ДАНС Иван Драшков.
Наред с това прокуратурата посочи, че Църа е шофирал с фалшива товарителница, с която искал да докаже, че е разтоварвал стока във фирма в Русе на 22 юли, но служителите в дружеството отрекли. Допълнително бяха представени снимки, от които се вижда, че не е възможно Църа да не е знаел, че превозва 100 000 кутии с цигари без бандерол, тъй като тайникът е бил прикрит единствено с брезент, без допълнителни прегради.
Очаква се по време на делото да излязат допълнителни подробности.