29-годишният Иван Църа, който бе заловен на 23 юли да превозва рекордно количество контрабандни цигари, е влизал през Дунав мост в България поне 33 пъти в рамките на 8 месеца. Тази справка за периода октомври 2015-юли 2016 година представи вчера в съда прокуратурата по време на гледане на мярката му за неотклонение. Молдовецът помоли Окръжния съд да го пусне на свобода и оспори постоянното си задържане в ареста от 26 юли.
Шофьорът на румънския камион „Рено“ бе проверен на рентген, след като митничар се усъмнил, че автомобилът прави празен курс, а е по-тежък от обичайното. Съмненията му се оказали основателни - в тайник, който преграждал част от ремаркето до кабината, били натоварени 2 милиона къса цигари за 750 000 лева. Благодарение на този удар след няколко дни беше разкрито и депото за акцизната контрабандна стока, в което са задържани още 1 500 000 нелегални цигари за над 560 000 лева. То се оказа в склад в софийското село Нови хан, собственост на бившия зам.-шеф на НСС и ДАНС Иван Драшков.
Отделно вчера прокуратурата посочи, че Църа е шофирал с фалшива товарителница, с която уж искал да докаже, че е разтоварвал стока във фирма в Русе на 22 юли. Служители на дружеството обаче посочили, че това не е вярно. Допълнително в съда бяха представени снимки, от които се вижда, че Църа е нямало как да не знае, че превозва 100 000 кутии с цигари без бандерол, тъй като единствено брезент покривал тайника и нямало допълнителни прегради.
В крайна сметка обаче дали младият молдовец ще чака присъда в ареста, предстои да стане ясно днес. Гледането на мярката му бе отложено, тъй като той не е получил задължителния писмен превод от решението, с което съдът на първа инстанция го е задържал. А до днес се очаква пропускът да бъде изчистен. 
Вчера в залата дойде бременната съпруга на 29-годишния шофьор, която видимо се разстрои от белезниците на ръцете на любимия си.