Качествени, почтени хора, с принципи, морал и с цели, които са приоритетни - такива трябва да са кандидатите за депутати в русенската листа на Нова Република. Това подчерта общинският председател на ДСБ д-р Теодора Константинова на пресконференция вчера, часове преди да се проведе областното събрание на структурата в Русе, в което участва и председателят на Нова Република Радан Кънев. 
Идваме в Русе да получим инструкции от организацията как да бъде структурирана листата и кой да я води. Не идваме с предварително решение, дори не идваме с предложение от Националното ръководство и действително Русе е една от организациите, които винаги казват кой да води листата, а националното ръководство се съобразява и взема решение, подчерта Кънев. 
На прага на изборите пред Нова Република стоят три основни цели. Първата е единство на десницата като алтернатива на ГЕРБ. Ако не си алтернатива на кражбите, не си десница, а си менте. Втората цел е едно солидно присъствие в следващия парламент с яснота, че крадливите партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, ще имат мнозинство и другата цел е победа на следващите парламентарни избори, като мандатът на 44-тия парламент трябва да бъде използван за много сериозно организационно усилие, заяви Кънев.  
В следващия парламент ще има широко крадливо мнозинство. Голяма е заплахата БСП да управлява, а най-реалистичната прогноза е БСП да управлява с ГЕРБ. Листите на БСП наистина ни ужасяват - откровено антиевропейски лица са водачи, останалите са внуци на комунистическата номенклатура. БСП отново ще предложи хаос, разруха и бедност, коментира още той. 
Председателят на Нова Република не пропусна и темата със спрените европейски пари за наука и образование.
Предателството на Борисов и Кунева към десните заплашва да струва 2 млрд. лева на българското образование. Кунева му трябваше, за да разцепи Реформаторския блок и да контролира неговите лидери с постове. Операцията на Борисов по разцепване на десницата струва 2 млрд. лева на българското образование. Затова направихме Нова Република - за да обединим на едно място хората, които не могат да бъдат приласкани с постове, които показаха, че българският национален интерес е по-важен от министерските кресла и постове. Нова република поставя за своя основна цел да освободи българското образование от партийните секретарки, да повиши доходите на българските учители, университетски преподаватели и по този начин да изгради силна и образована българска нация, подчерта той. 
Нова Република започна събирането на подписка в подкрепа на Пакт за растеж без корупция, който предвижда пет приоритета - въвеждане на правосъдие по румънски модел чрез въвеждане на конституционна промяна; въвеждане на реална децентрализация, като 50% от данък общ доход и данъка върху печалбата да остават в общината, в която са изработени и платени; намаляване на ДДС за книги, учебници, лекарства и основни качествени храни; конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в националните паркове, както и безусловна забрана за медийна реклама на хазартни игри. Нито една политическа сила не отговори на нашия призив, поради което започнахме обиколки в страната, за да се обърнем директно към гражданите и да съберем национална подписка в подкрепа на тези пет приоритета. Влизайки като народни представители в 44-тия парламент, ние ще представим подписката с искане волята на гражданите да бъде зачетена и тези мерки да бъдат приети от партиите, зарече се Кънев.