Не е ясно на какво основание два полицейски екипа са дебнали цял ден колата на Балбузанов и по каква причина им е било наредено да търсят оръжие. Това заяви вчера пред съда защитата на оправдания от Беленския съд Камен Балбузанов-Куката по обвинение, че е осуетил полицейска проверка и незаконно е притежавал пистолет със седем патрона. Прокуратурата протестира присъдата и вчера делото се гледа от състав на Окръжния съд в Русе.
На 23 март 2012 плевенчанинът с множество присъди бил спрян на пътя Русе-Бяла за полицейска проверка и претърсили мерцедеса, в който героят от ъндърграунда пътувал с приятелката си - плеймейтката Русата Златка. Всичко вървяло гладко до момента, в който униформените поискали да се отвори кора под багажника. Балбузанов заявил, че тя се отключва от шофьорското място, седнал зад волана и отпрашил с пълна газ. Когато се скрил от погледа на полицаите, изхвърлил край пътя пистолет със седем патрона и дочакал патрулката на бензиностанция в Бяла. 
След претърсване на трасето, по което е минал джипът, в трева край пътя бил намерен сребрист пистолет, върху който са открити ДНК следи от беглеца.
Балбузанов не е осуетил проверката и ако има отклонение в поведението му, то е заради абсолютно своеволните, нервни и странни действия на полицаите, каза защитникът на Куката и продължи с пледоарията. При спирането единият от тях си сложил ръката на оръжието си и разпоредил да не мърдат, а другият по телефона докладвал: „Шефе, хванахме ги!“. При това положение съвсем естествено Балбузанов се бил притеснил, тъй като е преживял опити за покушение. Освен това, след като при обстойната полицейска проверка в колата не е открито нищо, искането да надигне кората на дъното на автомобила било също като да я разглоби. Този факт бе окачествен като неадекватност на проверката. Полицаите били нервни и Балбузанов се усъмнил, че това може да са преоблечени бандити, затова драснал с колата и спрял на първото оживено място, а именно на бензиностанция и се обадил на полицаите. Оставил е приятелката си, защото знаел, че срещу нея никой не би насочил оръжие, а се страхувал за живота си. Защитата бе категорична, че няма доказателства намерения пистолет в трева край пътя да е на Куката.
Решението на Русенския окръжен съд ще стане ясно до месец.