Нерегламентирани камери за видео и аудио наблюдение са били инсталирани в помещенията на регионалната дирекция в Русе, съобщи Комисията за защита на потребителите /КЗП/. Те са открити при рутинна проверка на При проверка на вътрешно-организационната работа на ведомството. Случаят е описан в отчета на комисията за работата й през лято 2022.
Проведеното вътрешно разследване е установило, че въпросните камери са инсталирани без разрешение на ръководството на КЗП и без да е изяснена целта на нерегламентираното наблюдение на служителите, жалбоподателите и търговците, които посещават помещенията.    

Липсват и документи, доказващи съгласие на служителите да бъдат наблюдавани, както и табели, информиращи лицата, посещаващи помещенията във връзка с извършвани проверки, пише в отчета. 
Има данни, че са наблюдавани и служители на общинската и областната управа в Русе, както и служители от други държавни служби, съобщава КЗП. Което не е толкова странно при положение, че в Русе комисията се помещава в няколко стаи на петия етаж в сградата на Областна администрация и общинските и държавни служители са на една крачка разстояние.
За установените факти е сезирана Комисията за защита на личните данни.