Русенският окръжен съд изглежда ще има сериозни проблеми, докато успее да намери ликвидатор за фалиралата „Корабостроителница Русе“. От началото на годината магистратите вече четири пъти назначават човек на поста. Всеки път обаче избраният от тях юрист си прави отвод. 
На 4 януари Русенският окръжен съд определи за ликвидатор юристката Павлина Йончина. Две седмици по-късно, на 18 януари, тя си направи отвод с аргумента, че липсва лице, което да изразява волята, представлява дружеството и съдейства за предоставяне на документи, както и липсата на други официални източници за установяване точния размер на вземанията и задълженията.
На следващия ден, 19 януари, съдът слага на горещия стол Мария Чорбаджийска. Тя изчаква само няколко дни преди на 25 януари да уведоми магистратите, че в момента е в болничен поради временна нетрудоспособност и няма възможност да работи по ликвидацията. 
Така на 26 януари съдът посочва трети ликвидатор - адвокат Владимир Петров. На 6 февруари обаче и той отказва назначението. „От проверката се оказа, че на адреса от година го няма това дружество, заведеното при съдебния изпълнител дело е прекратено поради прехвърлянето на активите на дружеството на друго, което вече е с назначен синдик“, пише до съда адвокат Петров. И моли за ликвидатор да бъде назначен друг негов колега.
Съдът уважава молбата и на 8 февруари пак избира нов, вече четвърти от началото на годината ликвидатор - Младен Кожухаров. Предстои да видим дали и той няма да откаже назначението и дали ще се намери юрист, готов да се нагърби с такава неблагодарна задача.
„Русенска корабостроителница“ очевидно не е лъжица за всяка уста. Фирмата е сред най-големите длъжници на фалиралата Корпоративна търговска банка, като според доклада на разследващата компания „Аликс Партнърс“ общите задължения на свързаните с някогашния гигант фирми към кредитната институция са за 160.6 милиона лева. Дружеството е тотално източено, парите се прехвърляни безброй пъти от една фирма в друга и проследяването им е изключително сложна задача, с която в момента се занимават и синдиците на КТБ. Разследването се точи вече над две години и не се знае още колко ще продължи. В такава ситуация назначението за ликвидатор на корабостроителницата означава за юристите твърде много и изключително сложна работа, заради която рискуват не да бъдат похвалени, а да си навлекат големи неприятности. И те разбираемо бягат от нея като дявол от тамян.