Неустойката, която клиентите, останали без парно и топла вода могат да получат, е колкото стойността на това, което биха заплатили за топлинната услуга, ако тя беше доставена, обясни адвокат Ирина Константинова пред БНР, като добави: "Тоест се касае за някаква сума, която се определя примерно за рамките на 2-3 дни. И съответно тази сума би могла да се претендира за заплащане като неустойка".

Адвокат Константинова призова засегнатите абонати да подадат жалби до "Топлофикация" в най-кратък срок за доброволно уреждане на спора. При отказ на топлофикационното дружество от доброволно изплащане клиентите могат да потърсят правата си в съда.

Ирина Константинова поясни: "Неустойката е сума, която се претендира за заплащане, без да е необходимо да се доказват действително претърпените вреди и в този смисъл това е един облекчен начин на потребителя да получи сумата, с която се приема, че е ощетен. Но за два-три дни се сещате, че тази сума не би могла да е кой знае колко голяма."

Другото специфично нещо е, подчерта Ирина Константинова, че каква е сумата, която е трябвало да бъде начислена за тези два-три дни, се определя отново от страна на "Топлофикация":

Тоест потребителят на практика няма адекватен механизъм, с който да прецени каква сума би могъл да търси като неустойка за тези дни, пред които е останал без топлинна енергия.

Ако причинените вреди надхвърлят сумата, които се дължат като неустойка, те също могат да бъдат претендирани, обаче трябва да бъдат доказани, допълни адвокат Константинова. Още по темата чуйте от звуковия файл.