Дистанционното наблюдение в реално време на пациенти със сърдечносъдови заболявания е вече достъпно за общопрактикуващите лекари в България. 24-часовият мониторинг на хората с увеличен риск от сърдечни проблеми е възможен благодарение на иновативен уред, разработен от компанията Check Point Cardio. Предлага се в партньорство с VIVACOM, която осигурява надеждна онлайн връзка със специализиран кардио център.

Системата за онлайн наблюдение на сърцето осигурява ранна диагностика и адекватна превенция в национален мащаб. Използвайки иновативната услуга Check Point Cardio, пациентите и лекуващите ги лекари могат да разчитат на навременни, бързи и прецизни данни, които да предотвратят възникването на спешни ситуации и последващи усложнения.

Апаратът дава информация на лекаря за ЕКГ, пулс, дишане, кръвно налягане и местоположение на пациентите, като в същото време е лесен за употреба, компактен и не нарушава нормалното ежедневие. Данните се предават през GSM мрежата на VIVACOM към специализиран телемедицински център, където професионалисти - кардиолози следят състоянието на пациента в реално време. Въз основа на мониторинга се изготвя електронно досие с медицински данни, което се изпраща до общопрактикуващия лекар. За хронично-болните пациенти и тези в риск наблюдението може да се извършва постоянно. Данните от него могат да послужат както за профилактика на кризисни ситуации, така и за прецизна и задълбочена диагностика и провеждането на съответното лечение. „Мисията ни е медицината да следва пациента, а не пациентът да следва болничното заведение“, обяснява Ивайло Дачов, управляващ партньор в Check Point Cardio.

Христина Трифонова, регионален мениджър Бизнес продажби споделя по повод на партньорството на VIVACOM със системата за превенция Check Point Cardio: “Навлизането на иновациите в съвременното здравеопазване и нашето ежедневие е част от естественото развитие на т.н. „интернет на нещата“. Стартирайки този проект с Check Point Cardio, ние вярваме, че допринасяме реално за навременната диагностика и лечение на едно от най-разпространените и застрашаващи живота състояния.”

Пакетните услуги на VIVACOM, с които се предлага апаратът, са четири. Стартовият пакет включва 5 дистанционни прегледа в рамките на един месец за цена от 65 лв., а оптималният обхаваща 10 прегледа за 120 лв. При UNLIMITED пакета пациентите могат да разчитат на прегледи всеки ден от месеца, а цената на един преглед струва 10 лева.

При интерес към услугата, препоръката на Check Point Cardio е клинетите да се обърнат със запитване към семейния лекар.

Създадена през 2010 година, системата Check Point Cardio разполага с един основен и три поддържащи медицински центъра. На разположение са 15 лекари и 40 медицински сестри, които работят с над 35 500 пациентски файлове. Анализът на данни се извършва автоматично, при капацитет за едновременно наблюдение до 3 000 пациенти. Тя е подходящa както за лекари и пациенти с кардиологични проблеми, така и за всички професии, които изискват наблюдение и анализ на физическото състояние - миньори, полицаи, огнеборци. Уредът е полезен и за спортисти, които желаят да наблюдават сърдечната си дейност, а така също и за хора, които живеят под постоянен стрес или водят нездравословен начин на живот.