Близо 54 килограма хероин с много висока чистота са открити в автомобил с българска регистрация на Дунав мост. На рекордното количество дрога се натъкнало специално обученото за откриване на наркотици митничарско куче Роко, което е на служба в Русе от 2007 година. Това не е първият му подобен удар, но е най-големият в кариерата му и едва ли ще бъде надминат.
Пресичането на наркотрафика е благодарение на затегнатите мерки за контрол на границата. Информацията е пазена в тайна две седмици по заповед на прокуратурата. Предполага се, че времето е било необходимо за събиране на доказателства и за издирване на евентуални съучастници на трафикантите.
На 21 януари при един от обходите на Роко и водача му симпатичният черен ветеран доближава до чакащ на изходното трасе форд и започва да лае и да дращи по колата. Автомобилът незабавно е изпратен на проверка с рентгеновата система, която показва поставени из цялото купе пакети. При последвалата пълна проверка в митническото хале от всички фабрични кухини и от допълнително направени тайници в багажника и под седалките са извадени 100 пакета от по 5.4 килограма с кафеникаво вещество, обвити с жълто фолио. След разпечатването им е направен наркотест, който показал, че това е хероин с над 95% чистота. Точното тегло на пакетите е 53,734, а стойността на дрогата, която по всяка вероятност е тръгнала от Азия и е минала през Турция, е 2 149 360 лева.
Пътуващите в автомобила Сотир К и Йордан Й са вкарани в следствения арест и срещу тях е образувано досъдебно производство за превоз на наркотици в особено големи количества. Двамата имат предишни присъди, а сега рискуват да лежат от 15 до 20 години и да бъдат глобени със сума от 200 000 до 300 000 лева. Заради тежестта на престъплението и опасността Сотир и Йордан да се укрият, съдът постановява постоянното им задържане под стража. Решението не е обжалвано и вече е в сила.
Това е вторият голям удар на русенските митничари в борбата с наркотрафика от 2010 година насам. В навечерието на Гергьовден тогава на пристанище Русе Изток в комбайн „Дон Роко“ бяха открити 60 килограма кокаин за 3 млн.лева, тръгнал от Аржентина за Холандия. Пакетираният в оловно фолио за избягване на рентгена наркотик бе укрит в монтиран в селскостопанската машина тайник с тегло 1.2 тона.
Малко след разкритието бяха задържани двама души - пловдивчанинът Николай Николов и постоянно живеещият в Пловдив холандец Корнелиус Бренченс. Делото срещу тях преживя различни метаморфози. След шумното начало се оказа, че процесът тъпче на място, като последната информация за него е от септември миналата година, когато бе прехвърлен от Русе в Софийски градски съд.