Делото, в което „Монтюпе“ обжалва запечатването на 108-те люка на 3-то хале, продължи вчера в Русенския административен съд с разпит на свидетели. Строгата санкция беше наложена на френския завод от РИОСВ заради силните миризми на бакелит на 9 и 10 септември миналата година, които провокираха десетки сигнали на граждани до екоинспекцията. Пред съда вчера застана експертът от РИОСВ Христо Милков, който бил дежурен на 9 срещу 10 септември. Той разказа, че към 20.00 ч от терасата на дома си усетил острата миризма на бакелит. По същото време започнали да валят и сигналите от граждани на зеления телефон на РИОСВ. „Обадих се в общината и с техен представител веднага тръгнахме към „Монтюпе“. По бул. „България“ миризмата беше страшна, а над гарата се виждаше тъмен облак. Спряхме на паркинга на завода и през отворените врати на хале 3 видяхме, че вътре е много задимено, люковете бяха отворени“. Сигналите продължили да валят до 21.20 часа. По предварителна уговорка проверката на РИОСВ в „Монтюпе“ започнала в 22.00 ч. Инспекторите веднага се отправили към хале 3. „Влязохме, но вече беше чисто. Работеше само 7 карусел, 8-ми беше спрян, но двете аспирационни системи над съоръженията бяха пуснати. До сутринта не се получи нито един сигнал за неприятни миризми“, разказа още Милков. 
При втората проверка през нощта на 10 срещу 11 септември е направено и замерване на топлинните потоци в халето с термокамера на Гранична полиция. Леенето на алуминиевата сплав при производството на автомобилните части се извършва при температура над 700 градуса, температурата в работното помещение е над 40 градуса, а през лятото и по-висока. Топлинният поток се вижда на термокамерата, оцветен в жълто или оранжево, но камерата не може да засече емисии. Граничният служител, който е извършил замерването на топлинните потоци в хале 3, вчера обясни пред съда, че проверката започнала около 21 часа непосредствено пред външната ограда на завода, а после на близко възвишение. Обект на наблюдението е било хале 3 от около 100-тина метра. Дойчин Джамбазов разказа, че вратата на халето била отворена и вътре се виждала мъглявина. Вентилационните отвори на покрива били с различна топлинна сигнализация, което означава, че въздухът, излизащ от халето е по-топъл, от атмосферния. Вътре не била установена температурна разлика.
Същата вечер сигнали за неприятни миризми на 10 септември били подавани отново до 21:30, което навело специалистите на мнение, че по едно и също време в хале 3 се правят залпови проветрявания, преди нощната инспекция на еколозите. Така на 12 септември била издадена заповед от РИОСВ за  запечатване на 108-те люка на покрива на хале 3, от които се твърди, че са бълвани облаци с остра миризма. 
След тези нощни проверки инспекторите от РИОСВ наложиха и глоба на „Монтюпе“ от 500 000 лева. От завода обжалваха санкцията и Районният съд в Русе я намали на 450 000 лева.
Вчера съдът уважи искането на РИОСВ по казуса да бъдат разпитани още двама свидетели и това бе повод за отлагане на делото. За следващото заседание ще бъдат прозовани двама експерти от БАН, които се очаква да дадат нови факти по казуса. Ще бъдат изискани документи и материали от областната администрация, както и справка от АППД за температурата на въздуха, посоката и скоростта на вятъра на 9, 10 и 11 септември миналата година.