8938 са читателите с картони в регионална библиотека „Любен Каравелов“ през 2016 година. Това е с близо 90 човека повече от предишната година, каза директорката Теодора Евтимова, която вчера отчете изминалите 12 месеца на РБ като изключително наситени и успешни. Само за миналата година са купени 13 360 книги, графични и нотни издания, с които библиотечните единици вече са станали 664 193. Посещенията в библиотеката са били 133 975, а читателите са заели от фондовете в различните сектори общо 193 720 документа, каза Евтимова. 
За пореден път излъчихме „Най-четящо училище“ в кампанията „Забавното четене“, тази година това е СУ „Васил Левски“, и съвсем малко не ни достигна да станем за четвърти път „Най-четящ град“, посочи директорката на РБ. Тя трудно скриваше огорчението си, че тази година титлата е убегнала на Русе, а беше присъдена на Самоков. Като знам каква мащабна работа свършиха момичетата от Детския отдел, за да популяризират четенето, като знам колко усилия положиха да умножат броя на малките читатели, чак малко ми стана обидно, призна Евтимова. Според нея за факта, че Детският отдел вече има около 3800 читатели /съпоставим и дори изпреварващ броя на децата, записани в софийската Столична библиотека/, огромен принос има неуморната работа на Елица Владова, Ирена Русанова, Севдалина Митева и Ива Цветкова от отдела. Те обикаляха детски градини и училища, като при най-малките са приобщавали и хлапетата, и техните родители. Така постепенно родители започнаха да водят редовно дечицата на нашите съботни събития, след това майките и бащите се записаха при нас и започнаха да вземат книжки, които да четат на синовете и дъщерите си, обясни механизма директорката. Така децата свикват с книгата, разбират колко е ценна и интересна и стават убедени читатели. 
Според Евтимова така ще се предотврати парадоксът, с който те се сблъскват сега. Част от студентите от Русенския университет и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, които с удоволствие участват в програмата „Студентски практики“ в библиотеката, се оказва, че преди това никога не са влизали в библиотека. И всъщност едва сега откриват колко интересно, увличащо и полезно е това. 
Още с първите дни на януари влязохме отново в динамичния ритъм на тазгодишната програма, каза Теодора Евтимова. За тази година са предвидили 22 000 лева за купуване на нови книги и 10 000 лева за абонамент на периодични издания. Първите книжки, които вече купихме, са детските заглавия, включени в кампанията „Бисерче вълшебно“, посочи директорката. И напомни, че на 2 февруари от 16.30 ч за трети път библиотеката организира колоритна Вечер на Хари Потър - весело костюмирано приключение на всички малки почитатели на детето-вълшебник. Каним всички деца, които харесват поредицата, да се облекат в костюми на героите от книгите и да дойдат при нас, казаха от библиотеката.