Апартаментът ми е системно обгазяван от печка на твърдо гориво на съседите, която незаконно е включена в аспирацията, алармира Добрин Неделчев от блок „Странджата“ на улица „Згориград“. Тормозът започнал през ноември, когато съседката му под него започнала да пали камината си. Заради използването на аспирацията в кухнята като комин димът изпълва апартамента ми и моят живот и този на семейството ми е в опасност, пише Неделчев в открито писмо. То е наречено Зов за помощ и е адресирано до министерствата на вътрешните работи и на екологията, областната и общинската администрация, противопожарната служба и други институции. 
Служители от общината и от Пожарната вчера са посетили дома на Неделчев и този на семейство Тюркян. След проверката г-жа Тюркян каза пред „Утро“, че винаги е ползвала този комин за камината си и досега не е имало оплаквания.
Решаването на проблема няма да стане веднага, тъй като е необходимо да се направи справка по проекта на жилищния блок. Тя ще даде отговор дали сем. Тюркян са включили кюнците от камината си в комин или в отдушник, каза зам.-кметът Димитър Наков.
Ще търсим проекта на бл.“Странджата“ в архива на общината, но е възможно да се окаже, че той е сред липсващите, тъй като много проекти на жилищни сгради вероятно са се изгубили през годините. Ако се окаже така, живеещите в блока ще трябва да се съберат на събрание, да обсъдят дали в случая се ползва комин или отдушник и да решат проблема, препоръча Наков.
Строителни експерти твърдят, че по правило в кухните на панелните блокове няма комини, а само отдушници.
От „Пожарна и аварийна безопасност“, казаха, че очакват становището от общината по случая, за да изготвят предписание.
С проблема е ангажиран и общинският отдел „Етажна собственост“.
До края на седмицата служители ще посетят апартаментите на двамата съседи, за да се запознаят с проблема и да потърсят възможност за решаването му, каза началникът на отдела Кремена Оджакова.
Ще проверя и моя комин, ако се налага, ще го почистя. Моля ви, разберете ме правилно, аз съм обезпокоен, че ако нещо лошо се случи, просто няма на кого да се обадя, поясни Неделчев.
Развръзката на спора ще дойде най-рано след седмица.