Глоба от 3000 лева, наложена от Инспекцията по труда за трудова злополука завършила със смърт, беше отменена от Русенския районен съд. Наказателното постановление е било издадено на Н.Н., който бил наел трима души да направят ремонт на покрив по устна договорка.
Трагичният инцидент станал през юли 2016 година в русенското село Щръклево. Трябвало да се поправи покривът на местната птицеферма. Н.Н., който имал граждански договор със своя работодател, се договорил с трима свои познати да направят ремонта. За извършената работа Н.Н. щял да получи по 9 лева на квадратен метър покрив.
Ден преди това Н.Н. помолил своите съселяни А.С., М.И. и М.Р. да му помогнат с ремонта на покрива на птицефермата, а той да ги почерпи в края на деня. Започнали работа в 8 часа, като почивали за обяд и тогава се разбрали, вместо да се черпят, Н.Н. да даде на своите познати по 20 лева, тъй като имали сметки за плащане. Към 16 часа М.Р., който бил качен на използваната при ремонта стълба, извикал за помощ и всички се притичали да му помогнат да не падне от стълбата. Поставили го на земята да легне и Н.Н. се обадил на телефон 112. Междувременно обаче М.Р. издъхнал.
Малко след това пристигнали полицаи и трудови инспектори, както и близки на починалия. Инспекторите веднага започнали проверка, снети били писмени обяснения от А.С. и М.И. Те написали, че са наети от Н.Н. да извършат заваръчна дейност на пилчарника и изложили фактическата обстановка до инцидента. Освен това двамата декларирали, че работят за Н.Н. на длъжност заварчик от деня на злополуката с работно време от 8 до 17 часа и възнаграждение 20 лева на ден, нямат сключен трудов или граждански договор, но желаят да сключат трудов договор. Според обясненията, загиналият работник М.Р. не е бил предпазен по подходящ начин срещу риск. 
Според съда обаче, тези обяснения са дадени под стрес и без да разбират какво точно е следвало да посочат в тях. Обясненията съдържат описание на инцидента, но не и данни за налични уговорки между лицата - страни по трудовото правоотношение, пише в мотивите си съдът.